czwartek, 5 grudnia 2013

Omlet z dynią, szpinakiem i szynką


Kolejna propozycja na urozmaicenie zwykłego omletu.
Dzisiejszy omlet podałam z dynią, szpinakiem i szynką.
Bardzo smaczny, szybki, prosty i syty omlet w sam raz na powitanie szarego, jesiennego poranka :)

Składniki:
  • 3 jajka
  • garść świeżego szpinaku
  • kawałek świeżej dyni - ok. 100 g
  • plaster szynki gotowanej
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • szczypta słodkiej papryki
  • szczypta ziół prowansalskich 
  • łyżka oleju

Sposób przygotowania:
Na lekko rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oleju i chwilkę przesmażamy dynię pokrojoną w cienkie plasterki. Dodajemy umyty i osuszony szpinak oraz pokrojona szynkę i smażymy jeszcze około 1 minuty, aż  szpinak straci objętość i lekko zwiędnie.
Jajka roztrzepujemy z przyprawami i wlewamy na patelnię, smażymy na wolnym ogniu aż jajka się zetną, co jakiś czas podważając i wlewając pod spód płynną masę jajeczną lub smażymy pod przykrywką.
Podajemy zaraz po usmażeniu.
Smacznego!


4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...