niedziela, 8 grudnia 2013

Keks świąteczny


Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny keks.
Jest tak pyszny, że mogłabym go nazwać wspaniałym czy wyśmienitym.
Przepis mam od mojej przyjaciółki, ale nieco go zmodyfikowałam.
Będzie wspaniałym dodatkiem na świąteczny stół, nie powinno go zabraknąć i u Was.
Polecam!

Składniki:
  • 250 g margaryny
  • 5 jajek
  • 1 niepełna szkl. cukru
  • 2 szkl. mąki pszennej + 2 łyżki do obtoczenia bakalii
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 kieliszek wódki (ja użyłam rumu)
  • olejek pomarańczowy
  • 1,5 szkl. bakalii (ja użyłam rodzynek, suszonej żurawiny, moreli, śliwek, fig, skórki kandyzowane, migdały, orzechy)
do dekoracji:
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 2-3 łyżki mleka
  • kandyzowane skórki

Sposób przygotowania:
Rodzynki możecie zalać wrzątkiem i odcedzić, ale nie jest to konieczne.
Bakalie (większe bakalie kroimy na mniejsze kawałki) mieszamy z 2 łyżkami mąki pszennej i odstawiamy.
Margarynę ucieramy na puszystą masę, dodając stopniowo cukier.
Do utartej margaryny z cukrem dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy.
Dodajemy wódkę i olejek pomarańczowy (ja dodałam 1 łyżeczkę olejku) i miksujemy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą, stopniowo w miarę miksowania dodajemy do masy maślanej.
Dodajemy bakalie i mieszamy z ciastem. 
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, delikatnie łącząc za pomocą łyżki.
Formę keksową (ja użyłam wym. 12x25, ale może być nieco dłuższa - 12x30 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto.
Pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180°C, do "suchego patyczka".
Studzimy najpierw w formie, a następnie wymyjemy z formy i dalej odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Przygotowujemy polewę: czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wkładamy do rondelka. Wstawiamy do większego garnka z gotującą się wodą i roztapiamy w tzw. "wodnej kąpieli". Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać dodajemy mleko, ale stopniowo i dokładnie mieszamy zdejmując z ognia.

Wystudzone ciasto polewamy czekoladą i dekorujemy skórkami kandyzowanymi (lub innymi bakaliami, wedle upodobania).
Smacznego!




9 komentarzy:

  1. keks wygląda jak z najlepszej cukierni! :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za przemiły komentarz :)

      Usuń
  2. Pysznosci, wygląda bosko, ja też już upiekłam, u mnie z amaretto (wg,kuchni lidla,), pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mmm, amaretto brzmi zachęcająco :)
      Dziękuję za komentarz!

      Usuń
  3. Wiem, że się czepiam, ale może warto byłoby dopisać kiedy dodajemy bakalie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję - uzupełniłam!
    Bakalie dodajemy po dodaniu mąki, a przed wmieszaniem piany z białek :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...