wtorek, 24 grudnia 2013

Groch z kapustą


Dzisiaj kolejna tradycyjna, postna polska potrawa - groch z kapustą.
U mnie gości na wigilijnym stole w towarzystwie kapusty z grzybami.

Składniki:
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 czubata szkl. grochu
  • kilka suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu czarnego
  • szczypta kminku całego
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • olej
  • masło

Sposób przygotowania:
Groch należy namoczyć w wodzie na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
W osobnej wodzie moczymy grzyby suszone.
Do garnka przekładamy kapustę, grzyby wraz z woda spod moczenia, podlewamy wodą, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, ziarnisty pieprz i kminek. Gotujemy na wolnym ogniu.
Gotujemy do miękkości kapusty, ok. 2 godzin, co jakiś czas mieszając i ewentualnie podlewając wodą, aby kapusta się nie przypaliła.
Groch płuczemy i gotujemy w osobnym garnku do miękkości. 
Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na łyżce oleju.
Ugotowany groch przekładamy do kapusty z grzybami, dodajemy cebulę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ewentualnie szczyptą cukru i dodajemy łyżkę masła. Mieszamy.
Smacznego!


2 komentarze:

  1. Uwielbiam :) Moja Babcia zawsze taką robi na Święta, a ja nie potrafię się jej oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja babci też kiedyś taką robiła, ale z racji wieku już nie przygotowuje swoich pyszności.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...