piątek, 6 grudnia 2013

Kakao korzenne z piankami


Dzisiaj są Mikołajki!
Z tej okazji mam dla Was propozycję na pyszne korzenne kakao, rozgrzewające, aromatyczne z dodatkiem pianek.
Takie kakao możecie zaserwować dzisiaj swoim pociechom, na pewno taka propozycja przypadnie im do gustu.. 
Idealne na jesienno-zimowe chłodne wieczory pod kocem czy po świątecznym spacerze, które Was rozgrzeje po śnieżnych szaleństwach.
Wspaniałym dopełnieniem takiego gorącego napoju będą ciasteczka korzenne

Składniki:
  • 1 szkl. mleka
  • 2 łyżeczki kakao gorzkiego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej - przepis podawałam tutaj
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • cukier trzcinowy
  • białe pianki typu marshmallow

Sposób przygotowania:
Do garnuszka wlewamy mleko i podgrzewamy.
Do kubeczka wsypujemy kakao, przyprawę piernikową, cynamon i mieszamy, wlewamy odrobinę ciepłego mleka i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia składników.
Wlewamy do reszty gotującego się mleka i podgrzewamy 1-2 minuty.
Dosładzamy do smaku cukrem trzcinowym, ale nie za dużo (pianki są słodkie).
Kakao przelewamy do kubka i dekorujemy piankami.
Smacznego!




8 komentarzy:

  1. Uwielbiam kakao, a z piankami już w ogóle :)

    miłych Mikołajek! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się, że trafiłam w Twój gust :)

      Wesołych Mikołajek!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję!

      Wesołych Mikołajek!

      Usuń
  3. Ekstra pomysł z piankami, na pewno wykorzystam, mąż za nimi przepada :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Cię zainspirowałam :)

      Wesołych Mikołajek!

      Usuń
  4. Z piankami najlepsze ! Uwielbiam jak się roztapiają :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...