niedziela, 29 grudnia 2013

Ciasto Pawełek


Zapraszam na przepyszne ciasto wzorowane na popularnym batoniku czekoladowym z toffi.
Jest bardzo proste do przygotowania.
Pyszne ciasto na kakaowym biszkopcie z przepysznym czekoladowym kremem z dodatkiem batoników Pawełek.
Ciasto idealne na powitanie nowego roku. 
Polecam!

Składniki:

biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 niepełna szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 czubate łyżeczki kakao gorzkiego
krem:
  • 3 batoniki toffi Pawełek
  • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3/4 szkl. mleka
  • 1/4 szkl. cukru
  • 200 g masła 
  • 2 łyżki wódki (opcjonalnie)
do dekoracji:
  • 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady
do nasączenia biszkoptu:
  • 1 szkl. gorącej wody
  • 2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na pianę, dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy do uzyskania bezy.
Dodajemy żółtka i chwilę na wolnych obrotach miksujemy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao i przesiewamy do piany, delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
Formę do pieczenia (wym. ok. 25x30 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto.
Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu studzimy, a następnie ściągamy papier do pieczenia.

Przygotowujemy krem: do rondelka przekładamy połamaną czekoladę, batoniki, cukier i wlewamy mleko. Całość podgrzewamy do zagotowania, aż składniki się rozpuszczą. 
Odstawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło ucieramy do uzyskania puszystej masy, dodajemy stopniowo całkowicie wystudzoną masę czekoladową i miksujemy do połączenia składników, ale nie za długo, bo masa może się zwarzyć. Na koniec dodajemy wódkę.

Wystudzony biszkopt przekrawamy na pół i nasączamy mocną niesłodzoną kawą.
Na pierwszy kawałek biszkoptu wykładamy ok. 3/4 kremu, przykrywamy drugim nasączonym kawą kawałkiem biszkoptu i pokrywamy wierzch resztą kremu.
Na wierzch ścieramy na małych oczkach czekoladę (1/4 tabliczki).
Ciasto schładzamy.
Smacznego!





16 komentarzy:

  1. Tego batonika nie lubię, ale takie ciasto z pewnością by mi podpasowało.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest rewelacyjne, a batoniki te uwielbiamy :)
      Polecam ciacho!

      Usuń
  2. wygląda niezwykle apetycznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo za miłe słowa :)
      Ciasto nie tylko tak wygląda, ale smakuje wybornie!
      Polecam!

      Usuń
  3. ile powinno być cukru do biszkoptu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam - już dopisałam - niepełna 1 szkl. cukru :)

      Usuń
  4. mega pychotka juz je upichcilam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak szybko!!!
      Dziękuję za komentarz :)

      Usuń
  5. Wygląda smakowicie , do tego takie szybkie do wykonania i krem ciekawy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miły komentarz :)
      Ciasto rzeczywiście jest proste, szybkie i mega smaczne!

      Usuń
  6. No popatrz Muffinko, co można upakować do ciacha! Skoro tak polecasz, to zapisuje przepis, zwłaszcza, że za Pawełkami toffi przepadamy;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że moja propozycja upakowania batoników toffi do kremu spodobała Ci się :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Ślicznie wygląda :)
    Wieki Pawełków nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      W takim razie koniecznie musisz to nadrobić :)

      Usuń
  8. I znów trafny strzał w móje kubki smakowe-zapisuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest naprawdę rewelacyjne, bardzo je lubimy :)
      Dziękuję za komentarz i zapraszam do wypróbowania przepisu :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...