niedziela, 1 grudnia 2013

Ciasteczka korzenne


Dzisiaj mamy już 1 grudnia, więc czas zacząć myśleć o świątecznych wypiekach.
Na pierwszy rzut poszły ciasteczka korzenne, bardzo proste, szybkie do przygotowania, znikające w 10 minut - na pewno do świąt będę piekła je jeszcze kilka razy, bo są przepyszne!
Super smaczne, kruche i aromatycznie pachnące od korzennych przypraw.
Do przygotowania tych ciasteczek możecie zaprosić swoje dzieciaki, bo to naprawdę super zabawa.

Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g schłodzonego masła
  • 70 g cukru (ok. 1/3 szkl)
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy piernikowej - tutaj podawałam jak samemu przygotować
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • szczypta soli
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, cynamon i przyprawę do pierników, mieszamy.
Dodajemy pokrojone w kosteczkę schłodzone masło i szybko zagniatamy kruche ciasto.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut - 1 godziny do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym delikatnie mąką blacie i wycinamy foremkami ciastka - u mnie foremka w kształcie choinki.
Układamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!








26 komentarzy:

  1. Bardzo fajne ciasteczka :)
    Przepis z pewnością wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Bardzo się cieszę, że chcesz wypróbować przepis :)

      Usuń
  2. Wyglądają cudnie! Można wiedzieć skąd masz taką piękną foremkę? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :)
      Foremka to już stary nabytek, sprzed kilku lat. Kupowałam w Carefour :)

      Usuń
  3. ciasteczka korzenne zawsze kojarzą mi się z zimą i świętami, najlepsze zjedzone z kubkiem gorącego mleka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. No, to koniecznie musisz upiec takie ciacha :)

      Usuń
  5. Pachnie świętami u Ciebie:)Pyszne ciasteczka i zdjęcia piękne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudne ciasteczka, u mnie piekły się wczoraj, też korzenne, z przepisu ,kuchni Lidla, trochę więcej pracy, ale wyszły pyszne, pachniało w całym domu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasteczka korzenne są przepyszne :)
      Może także upiekę takie z przepisu Pawła Małeckiego :)

      Usuń
  7. O tak, do tego jeszcze gorące kakao i dobra książka :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą :)
      Zdradzę, że kakao też będzie :)

      Usuń
  8. Witam! Chciałabym upiec ciasteczka, ale czy na pewno nie ma jajek/ żółtek w przepisie? dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam!

      Tak, w przepisie na pewno nie ma ani jajek całych, ani żółtek!
      To przepis bezjajeczny.
      Nie martw się, wychodzą pyszne i na pewno wyjdą bez dodatku jajek :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  9. Super, dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
  10. niestety nie wyszły ;( ciasta się nie dało rozwałkować. Po prostu się rozpadło...;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekę te ciasteczka od lat i zawsze wychodzą!
      A czy ciasteczka zostały przygotowane zgodnie z przepisem?
      Zdjęcia są - więc widać jakie ciasto powinno być i jakie wychodzą ciasteczka po upieczeniu.

      Usuń
  11. witam mam pytanieile to jest 200g maki w przeliczeniu na łyzki albo szklanki nie mam wagi a chce wyprobowac przepis

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...