piątek, 27 grudnia 2013

Boczek rolowany pieczony z czosnkiem


Boczek rolowany gości u mnie podczas świąt, ale także rodzinnych imprez.
Doskonale sprawdzi się na domówkach podczas zabawy sylwestrowej i podczas karnawału, jako zimna przekąska.
Idealny także na kanapki do szkoły, pracy lub na piknik.  

Inne inspiracje na pieczone mięsiwko:
Schab pieczony w goździkach, kolendrze i rozmarynie
Pieczona pierś indyka
Pieczeń wieprzowa z jajkiem w plastrach cukinii 
Schab po sztygarsku

Składniki:
  • ok. 1,5 kg świeżego, chudego boczku wieprzowego
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
  • ok. 1 łyżki soli
  • pieprz czarny świeżo mielony

Sposób przygotowania:
Jeżeli boczek ma skórkę to ją odcinamy. 
Czosnek drobniutko siekamy lub przeciskamy przez praskę.
Końcówką noża robimy w boczku nacięcia z obu stron i wkładamy w nie czosnek. 
Czosnkiem nacieramy również boczek z wierzchu z obu stron.
Nacieramy mięso także solą, pieprzem i słodką papryką. 
Mięso przekładamy do lodówki na całą noc (najlepiej na dobę), aby przeszło aromatem przypraw. 
Po tym czasie mięso ściśle zwijamy w roladę i owijamy białą nicią do mięsa, aby zachowało kształt podczas pieczenia.
Mięso przekładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na blaszce ok. 1,5 godziny w temperaturze 180°C, sprawdzając czy jest już miękkie.
Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia i przechowujemy w lodówce.
Przed podaniem ściągamy nici i kroimy na plastry.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...