piątek, 15 listopada 2013

Zupa curry z dyni i czerwonej soczewicy


Bardzo lubię zupy z dyni, bo są smaczne, zdrowe, dietetyczne, lekkie, rozgrzewające i pożywne.
Przepisów na tą jesienną zupę jest wiele.
Ja dzisiaj polecam zupę z dyni i czerwonej soczewicy z dodatkiem curry indyjskiego, które jest bardziej korzenne i pikantniejsze, a przez to i zupa bardziej rozgrzewająca. 
Dodatek soczewicy czyni zupę bardziej treściwą i pożywną.
Bardzo szybka do przygotowania.

Zajrzyjcie także do przepisu na pikantną zupę z dyni.

Składniki:
  • ok. 700 g dyni (obranej i oczyszczonej)
  • 1 szkl. czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 3-4 szkl. bulionu warzywnego lub drobiowego, ewentualnie woda.
  • 1 łyżeczka przyprawy curry indyjskie
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1-2 łyżki oleju
  • jogurt naturalny do podania

Sposób przygotowania:
Soczewicę przepłukujemy na sicie pod bieżącą wodą i odcedzamy.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju.
Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekany czosnek i chwilkę przesmażamy.
Dodajemy dynię pokrojoną w kostkę i soczewicę oraz curry, całość przesmażamy aż dynia lekko zmięknie.
Dolewamy bulion lub wodę i gotujemy pod przykrywką około 20 minut aż soczewica i dynia będą miękkie.
Zupę miksujemy blenderem.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego, który nieco złagodzi zupę.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Bardzo smaczna i pożywna zupa :) właśnie kolejny raz zrobiłam - z zamrożonej wcześniej dyni :) mój mąż ją uwielbia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakuje zupka i po raz kolejny ją KasieK zrobiłaś.
      Mrożona dynia jak najbardziej sprawdza się, nie musi być świeża :)
      Dziękuję za komentarz!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...