piątek, 22 listopada 2013

Zapiekanka makaronowa z brukselką, groszkiem i tuńczykiem


Bardzo lubię zapiekanki makaronowe, bo są szybkie do przygotowania, smaczne i syte.
Lubię także eksperymentować ze smakami i dodałam brukselkę, którą lubię.
Zapiekanka wyszła bardzo smaczna i nawet smakowała moim domownikom, którzy nie są zwolennikami brukselki - zjedli ze smakiem i to mnie bardzo cieszy!

Składniki:
  • 350 g makaronu kokardki (farfalle)
  • ok. 500 g brukselki
  • 3/4 szkl. mrożonego groszku
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • natka pietruszki do posypania

sos beszamelowy:
  • 2,5 szkl. mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1/3 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 listek laurowy
  • szczypta suszonych płatków chili - tutaj podawałam jak samemu zrobić

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści, odkrawamy końcówkę głąba i nacinamy na krzyż. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 5 minut, tak aby zachowała kolor i była al dente - dokładny sposób przygotowania brukselki znajdziecie tutaj.

Przygotowujemy beszamel: mleko zagotowujemy z listkiem laurowym i zgniecionym ząbkiem czosnku. Odstawiamy na 5 minut, aby wydobyć aromat czosnku i listka laurowego, a następnie wyjmujemy z mleka.
Masło przekładamy do rondelka i na wolnym ogniu rozpuszczamy. Dodajemy mąkę i cały czas mieszając trzepaczką smażymy na jasną zasmażkę, mąka nie może się zarumienić. Rondelek zdejmujemy z ognia i nie przerywając mieszania dolewamy stopniowo ciepłe mleko. Stawiamy z powrotem na ogień i gotujemy, cały czas mieszając, aż powstanie gładki sos. Gotujemy chwilkę aż sos zgęstnieje, a następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Do naczynia żaroodpornego przekładamy ugotowany makaron, brukselkę, mrożony groszek (bez rozmrażania) i wykładamy kawałki tuńczyka. Całość zalewamy sosem beszamelowym i mieszamy.
Zapiekamy około 30 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!


12 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...