sobota, 2 listopada 2013

Suszone pestki dyni


Dynia zawiera wiele witamin z grupy B - m.in. B1, B2, PP, a także witaminę C i E.
Dynia bogata jest w błonnik, wapń, cynk, żelazo, fosfor i magnez.
Pestki dyni zawierają olej bogaty w fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe.
Im ciemniejszy kolor miąższu dyni, tym więcej w niej witamin i karotenu, który poprawia kolor skóry.
Dynia wspomaga pracę serca, układu trawiennego, poprawia wzrok, obniża zły cholesterol, pomocna przy chorobie miażdżycowej, działa moczopędnie, korzystnie wpływa na nerki i pęcherz.
Pestki dyni korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie, zapobiegają wypadaniu włosów i łamaniu się paznokci, a także pomagają leczyć trądzik.

Warto więc jeść pestki dyni na przekąskę zamiast słodyczy.
Mój syn je uwielbia i z chęcią zajada zamiast chipsów czy paluszków.

Składniki:
  • świeżo wyjęte pestki z dyni

Sposób przygotowania:
Pestki po wyjęciu z dyni oczyszczamy dokładnie z miąższu i włókien. Można opłukać pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć, np. ręcznikiem papierowym.

I sposób suszenia, który zawsze stosuję, bo nie wymaga zużycia prądu:
Pestki dyni rozkładamy jedną warstwą na papierze do pieczenia lub gazecie i zostawiamy na kilka dni do wysuszenia, przy kaloryferze najlepiej (ok. 3 dni), co jakiś czas przewracając by się nie przykleiły do papieru i równomiernie suszyły. 

II sposób - szybszy:
Pestki rozkładamy jedną warstwą na papierze do pieczenia i wstawiamy na blaszce do piekarnika.
Suszymy w temperaturze około 60-70°C, najlepiej przy lekko uchylonych drzwiczkach z włączonym termoobiegiem, przez około 1-1,5 godziny. Co jakiś czas pestki przewracamy, aby równomiernie się wysuszyły i nie przykleiły do papieru. Sprawdzamy jedną pestkę czy jest dostatecznie wysuszona, jeżeli nie to dosuszamy.

Gotowe pestki przechowujemy w woreczku papierowym lub w puszce. 
Smacznego!






4 komentarze:

  1. Właśnie ,wyjęłam ciasto z dynią z piekarnika ,pachnie wspaniale ,wygląda jeszcze lepiej.Super przepis ,naprawdę warto wypróbować. polecam i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że wypróbowałaś przepis na ciasto dyniowe i najważniejsze, że smakowało.
      Komentarz powinien być jednak do innego postu, ale wiemy o co chodzi :) :) :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...