wtorek, 26 listopada 2013

Sałatka z brokułów i brukselki z zielonym sosem szpinakowym



Jeśli lubicie zielone warzywa typu brokuły i brukselka to zapraszam do wypróbowania mojej wersji sałatki z pysznym zielonym sosem i wędzonym filetem z indyka.
Świetnie sprawdzi się jako sałatka na lekką kolację czy jako sałatka imprezowa, możecie ją także zabrać do pracy na lunch.
Pyszna, syta i bardzo kolorowa :)

Składniki:
  • 1 brokuł
  • 300 g brukselki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 3 plastry wędzonego fileta z indyka lub szynki wędzonej
sos szpinakowy:
  • garść świeżego szpinaku
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:
Brokuły dzielimy na różyczki, brukselkę obieramy z wierzchnich liści, odcinamy końcówkę głąba i nacinamy na krzyż.
Brokuła i brukselkę gotujemy na parze przez około 10 minut. Studzimy.
Większą brukselkę po ugotowaniu możemy przekroić na pół lub na ćwiartki.
Na półmisek wykładamy brokuły i brukselkę.
Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na pół, wykładamy na brokuły z brukselką.
Fileta z indyka kroimy na paski o szerokości ok. 2 cm i zwijamy, tworząc różyczki, układamy na warzywach.

Przygotowujemy sos szpinakowy: do blendera przekładamy umyte i osuszone liście szpinaku, dodajemy ząbek czosnku, majonez, jogurt. Całość miksujemy na gładki sos. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.

Gotowym sosem polewamy sałatkę i podajemy.
Smacznego!


6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...