środa, 6 listopada 2013

Purée z dyni



Bardzo lubię potrawy z wykorzystaniem dyni, którą przeważnie używa się w postaci purée (musu).
Gotowy mus możecie użyć do przygotowania koktajli, zup, pieczywa, ciasteczek, deserów i innych potraw. 
Ja dostałam wielką dynię i postanowiłam przerobić ją w całości na mus, a następnie zapasteryzować, by cieszyć się jej smakiem przez całą zimę.
 
Składniki:
  • dynia
Sposób przygotowania:

I sposób:
To mój ulubiony sposób przygotowania purée - dynia jest wyraźna w smaku, słodkawa, nie traci cennych witamin i nie jest wodnista.
Dynię oczyszczamy z pestek, kroimy na kilka części, opłukujemy i osuszamy.
Dynię układamy na blasze skórą do dołu i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40-45 minut.
Upieczoną dynię studzimy, a następnie łyżką wybieramy miąższ, przekładamy do blendera lub malaksera i miksujemy na mus. Jeśli nie posiadacie blendera miąższ dyni możecie rozdrobnić widelcem. Przekładamy do słoików. 

II sposób:
Dynię oczyszczamy z pestek, obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki, opłukujemy i osuszamy.
Wkładamy do garnka z bardzo małą ilością wody i gotujemy do miękkości około 10 minut. 
Ugotowaną dynię miksujemy lub rozdrabniamy widelcem i przekładamy do słoików.

III sposób:
Dynię oczyszczamy z pestek, obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki, opłukujemy i osuszamy.
Kawałki dyni układamy w garnku do gotowania na parze i parujemy aż będzie miękka.
Dynię miksujemy lub rozdrabniamy widelcem i przekładamy na słoików.

Przechowywanie purée z dyni:
Przygotowany mus możecie przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu około 5 dni.

Purée możecie również zapasteryzować, dzięki czemu będziecie mogli cieszyć się smakiem dyni przez całą zimę:
Słoiki z purée dyniowym ustawiamy w garnku wyłożonym ściereczką, ustawiamy tak by się ze sobą nie stykały.
Wlewamy wodę do wysokości ok. 3/4 słoików.
Garnek ze słoikami przykrywamy pokrywką, stawiamy na gaz i zaczynamy podgrzewanie.
Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejszmy ogień pod garnkiem, ale utrzymujemy wrzenie i od tego momentu liczymy ok. 20 minut pasteryzowania. 
Gdy zakończymy pasteryzację, słoiki wyjmujemy, dokręcamy pokrywki i układamy do góry dnem na ściereczce. 
Wystudzone słoiki przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu.

Purée z dyni możecie poporcjować i zamrozić w pojemnikach do mrożenia lub w woreczkach na mrożonki. Fajnie sprawdzają się silikonowe foremki na muffiny - po zamrożeniu mus wyjmujemy z foremek i przekładamy do torebki strunowej na mrożonki. 




8 komentarzy:

  1. Fajny patent:) Muszę się zmobilizowac i takie powekować. Pewnie lubiane prze dzieci!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :)
      Mój syn bardzo lubi potrawy dyniowe :)

      Usuń
  2. Swietny pomysl,musu nie jadlam,ale gdybym robila przetwory mus bylby "musowo"zrobiony:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze możesz to Aguś nadrobić.
      Dynię jeszcze można kupić i stworzyć taki pyszny mus :)

      Usuń
  3. Mam ogromną dynię. Zrobię mus z I wariantu. I tu moje pytanie czy na dwóch blachach mogę ułożyć po porcjowaną dynię? Ładnie mi się upiecze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można tak zrobić. W połowie pieczenia można zamienić blachy.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...