czwartek, 14 listopada 2013

Potrawka z indyka i białej kapusty


Dzisiaj zapraszam na potrawkę z indyka i białej kapusty.
Bardzo proste do przygotowania aromatyczne danie jednogarnkowe, smaczne i syte.
Rewelacyjnie sprawdzi się na obiad czy ciepłą kolację, ale także na imprezach czy na święta. 

Składniki:
  • 500 g fileta z piersi indyka
  • 500 g białej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 listek laurowy
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4-5 ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki lub chili
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżki cząbru
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki nasion kminku
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Filet z indyka kroimy w sporą kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem.
W rondlu rozgrzewamy olej i krótko obsmażamy indyka na rumiano. Wyjmujemy z rondla i odstawiamy.
Do tego samego rondla wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i szklimy.
Do zeszklonej cebuli dodajemy drobno posiekany czosnek i chwileczkę podsmażamy.
Dodajemy poszatkowaną kapustę i smażymy kilka minut.
Dolewamy ok. 3/4 szkl. wody, wrzucamy ziele angielskie, pieprz ziarnisty, listek laurowy oraz kminek i pod przykrywką dusimy aż kapusta zacznie mięknąć.
Gdy kapusta jest na wpół miękka, dodajemy obsmażonego indyka, majeranek, cząber, tymianek, słodką i ostrą paprykę oraz koncentrat pomidorowy i cukier. Dusimy ok. 15 minut.
Gdyby potrawa była za sucha podlewamy odrobiną wody. 
Na sam koniec potrawkę doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Świetna propozycja na syte i pyszne danie. O tej porze roku sprawdzi się idealnie :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :)
      Staram się gotować potrawy adekwatne do danej pory roku :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...