poniedziałek, 25 listopada 2013

Piernik staropolski - przygotowanie ciasta


Dzisiaj chciałabym zaprosić Was do wspólnego przygotowania piernika staropolskiego, długo dojrzewającego, korzennego i aromatycznego.
Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej i jest to niezawodny przepis na pyszny piernik.
Dzisiejszy wpis to pierwszy etap przygotowania ciasta, końcowy etap ukaże się kilka dni przed świętami, kiedy to ciasto będzie dojrzałe i gotowe do pieczenia, przełożenia powidłami i udekorowania, np. czekoladą.
Mam nadzieję, że już dzisiaj nastawicie swój piernik, bo to w sumie ostatni dzwonek i wspólnie upieczemy go przed świętami, a zdjęcia gotowego piernika będziecie mogli wstawić na fan page na Facebooku.

Składniki:
  • 1 kg mąki
  • 500 g miodu
  • 2 szkl. cukru
  • 250 g masła
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4-5 łyżek przyprawy korzennej do piernika - przepis na domową przyprawę podawałam tutaj lub 2 torebki gotowej przyprawy korzennej ze sklepu
  • 1/3 szkl. mleka
  • opcjonalnie: 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej, 3-4 suszone figi drobno posiekane, 2-3 łyżki posiekanych migdałów, daktyle lub inne ulubione bakalie

Sposób przygotowania:
Miód, masło i cukier bardzo wolno podgrzewamy, na małym ogniu aż się składniki rozpuszczą.  
Gdy masa zawrze zdejmujemy z ognia, odstawiamy do przestudzenia.
Do przestudzonej, letniej masy miodowej stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą i dokładnie mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką. Kolejną porcję dodajemy dopiero jak dobrze wmieszamy w masę miodową poprzednią porcję mąki. Dodajemy także po 1 jajku na przemian z mąką. 
Mleko zagotowujemy i odstawiamy do przestudzenia.
Do przestudzonego mleka dodajemy sodę i przyprawę piernikową, mieszamy i wlewamy do ciasta.
Dokładnie i długo wyrabiamy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. 
Teraz także możemy dodać bakalie i dalej wyrabiamy. Ja nie dodaję bakalii.
Dokładnie wyrobione ciasto przekładamy do naczynia kamionkowego lub emaliowanego, przykrywamy czystą, lnianą ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce żeby dojrzało, najlepiej do piwnicy, spiżarni lub lodówki na dolną półkę - ale trzeba uważać by ciasto w lodówce nie przyjęło obcych zapachów.
Ciasto powinno dojrzewać najlepiej przez 4-6 tygodni. 
Po tym czasie ciasto pieczemy, ale o tym dopiero za około 4 tygodnie, na kilka dni przed świętami. 
Już nie mogę się doczekać mojego piernika!

Jak upiec i jak udekorować gotowe ciasto po leżakowaniu znajdziecie tutaj.


4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Oj tak, bardzo smaczne, aromatyczne i korzenne - takie uwielbiam :)
      Już zapachniało mi świętami!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ja także - a taki dojrzewający jest rewelacyjny!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...