wtorek, 12 listopada 2013

Pęczotto z dynią i borowikami



Uwielbiam sezon dyniowy, bo mogę wyczarować wiele potraw z dynią w roli głównej.
Doskonale sprawdza się w daniach z ryżem i kaszami.
Dzisiejsza propozycja to pęczotto - czyli kasza pęczak przygotowana podobnie jak risotto. 
Dodatkiem są aromatyczne suszone borowiki i dynia.
Pyszne, jesienne, syte i rozgrzewające danie.
Polecam - bardzo smaczne!

Składniki:
  • 1 szkl. kaszy pęczak
  • 500 g dyni
  • 10 g suszonych borowików
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • świeży tymianek
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 2 łyżki masła
  • 1-2 łyżki oleju
  • ok. 2 szkl. bulionu warzywnego lub drobiowego

Sposób przygotowania:
Borowiki namaczamy w małej ilości wody (ok. 1 szkl.) na noc.
Następnie borowiki w wodzie z moczenia zagotowujemy. Odsączamy, ale zachowujemy wodę spod moczenia.
Na patelnię wlewamy olej i szklimy cebulę pokrojoną w kosteczkę.
Do zeszklonej cebuli dodajemy drobno posiekany czosnek i borowiki i smażymy ok. 1 minuty.
Do cebuli z borowikami wsypujemy pęczak i przesmażamy ok. 2 minut.
Wlewamy ok. 1 szkl. bulionu i gotujemy na wolnym ogniu aż kasza wchłonie płyn, mieszając co jakiś czas.
Następną porcję płynu (wodę spod moczenia grzybów) wlewamy dopiero jak kasza wchłonie poprzednią porcję. 
Wlewamy ostatnią porcję bulionu.
Dynię kroimy w kostkę, przesmażamy chwilę na 1 łyżce masła i dodajemy do pęczotta.
Całość chwilę gotujemy, aż kasza wchłonie cały płyn a dynia będzie miękka, ale nie rozgotowana, kasza powinna być lekko al dente. 
Na koniec gotowania dodajemy resztę masła, listki świeżego tymianku i doprawiamy do smaku pieprzem świeżo mielonym i ewentualnie solą. 
Smacznego!


4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...