wtorek, 19 listopada 2013

Granola


Bardzo lubię lekkie i zdrowe śniadania.
Doskonale sprawdzi się granola, którą możemy podawać z mlekiem, jogurtem czy kefirem.
Granola to pyszny śniadaniowy przysmak z płatków owsianych z dodatkiem orzechów, migdałów, nasion i owoców suszonych, zapieczonych na złoto-brązowy kolor do chrupkości.
Uwielbiam taki zdrowy początek dnia!

A Wy jak zaczynacie dzień?

Składniki:
  • 400 g płatków owsianych
  • 50 g pestek słonecznika Kresto
  • 50 g ziaren sezamu Kresto
  • 50 g siemienia lnianego
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 5-6 łyżek miodu
  • 75 g rodzynek Kresto
  • 75 g suszonej żurawiny Kresto
  • 100 g całych migdałów ze skórką

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki granoli poza rodzynkami i żurawiną mieszamy z olejem i miodem.
Wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 160-170°C przez około 30-40 minut, mieszając w trakcie pieczenia co 10 minut.
Po upieczeniu granolę studzimy,  a następnie mieszamy z rodzynkami i żurawiną.
Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoju przez kilka tygodni.



12 komentarzy:

  1. pyszna taka granola, choć ja się nigdy takim śniadaniem nie najadam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dla mnie jest w sam raz - bogate w błonnik zaspokaja na dłużej głód :)

      Usuń
  2. u mnie też dzisiaj na śniadanie pyszna domowa granola z jogurtem naturalnym, bananem i granatem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię dodawać świeże owoce do takiej granoli :)

      Usuń
  3. mmm poprosze jeden mały słoiczek <3
    http://lubieessc.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...