niedziela, 10 listopada 2013

Ciasto z dynią



Dzisiaj przedstawiam Wam pyszne ciasto z dodatkiem świeżej dyni.
Pyszne, aromatyczne i bardzo wilgotne, idealne na jesienne spotkania przy herbatce.

Składniki:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią - przepis znajdziecie tutaj
  • 3 jajka
  • 1 szkl. oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 2 szkl. dyni startej na dużych oczkach (ok. 250 g)
  • 2 łyżki pestek dyni - jak suszyć podawałam tutaj

Sposób przygotowania:
Jajka miksujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i kakao i dodajemy do ubitych jajek.
Dodajemy także cynamon, goździki i gałkę muszkatołową, a także olej i startą dynię.
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie przy pomocy łyżki, aż masa będzie jednolita.
Formę keksową (wym.12x25 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto.
Ciasto posypujemy pestkami dyni.
Pieczemy przez około 45-50 minut w temperaturze 180-190°C, do tzw. "suchego patyczka".
Studzimy na kratce, a następnie wyjmujemy ciasto z formy.
Smacznego!

12 komentarzy:

  1. przydałby się kawałeczek tego ciacha na dziś, do popołudniowej kawy :) jesień!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj przydałby się kawałeczek - ciasto zniknęło w okamgnieniu :)

      Usuń
  2. Cudownie wilgotne, zdecydowanie coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo, mam jeszcze dynię na parapecie która czeka na utylizację :D Wydaje mi się, że doskonale prezentowałaby się w takim cieście!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto z dynią jest przepyszne, więc myślę, że warto przetworzyć ją właśnie w taki sposób :)

      Usuń
  4. Super ciacho! Uwielbiam dynię za to, że można z niej zrobić takie pyszności :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pyszności, wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...