środa, 27 listopada 2013

Cannelloni z dynią i kiełbasą w sosie pomidorowym


Zapraszam Was na przepyszną zapiekankę z makaronu cannelloni.
Rurki nadziałam dynią, którą uwielbiam i kiełbasą - jako, że rodzinka mięsożerna
Uwielbiam wszelakie zapiekanki makaronowe i stąd taka wariacja smakowa. 
Bardzo szybka do przygotowania, w ciągu 10 minut przygotujecie zapiekankę i wstawiacie do piekarnika. 
Wystarczy odczekać około 30 minut i gorący, smaczny i syty obiad wjeżdża na stół.
Polecam - bardzo smaczne danie - syn prosił nawet o dokładkę!

Składniki:
  • 12-14 szt. suchego makaronu cannelloni
  • 300 g surowej dyni
  • 300 g dobrej, wędzonej kiełbasy
  • 100 g sera żółtego
  • 500 ml przecieru pomidorowego z kartonu lub passaty
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ok. 1 łyżki ziół prowansalskich
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • szczypta suszonych płatków chwili - tutaj podawałam jak samemu zrobić
  • 2-3 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania sosu: do rondelka wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie, słodką paprykę, płatki chili, sól, pieprz i cukier. Całość mieszamy, zagotowujemy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Dynię obieramy ze skóry.
Na dużych oczkach tarki ścieramy dynię i żółty ser, kiełbasę kroimy w małą kostkę.
Dynię, ser żółty i kiełbasę przekładamy do miseczki, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, mieszamy razem.
Tak przygotowanym farszem napełniamy suche rurki makaronu cannelloni.

Formę do zapiekania smarujemy delikatnie olejem, na dno wylewamy odrobinę sosu pomidorowego, rozprowadzamy.
Układamy napełnione rurki makaronowe, w jednej warstwie, jedna obok drugiej i zalewamy pozostałym sosem.
Makaron powinien być dokładnie pokryty sosem, jeżeli nie jest, to dolewamy odrobinę wody. 

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu odstawiamy na 5-10 minut i dopiero po tym czasie nakładamy porcje na talerze. W ten sposób makaron zachowa kształt, zapiekanka stanie się zwarta.
Smacznego!


8 komentarzy:

  1. fajny pomysł , takiego cannelloni nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :)
      Potrzeba matką wynalazku, więc powstało coś ze składników, które bardzo lubię!

      Usuń
  2. Och,cannelloni jadłam wieki temu,aż wstyd się przyznawać haha Ale chętnie powtórzę korzystając z Twojego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Ja jestem makaroniarą i lubię wszelakie dania z użyciem makaronów - każdej maści :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...