piątek, 8 listopada 2013

Bułeczki scones z dynią



Dzisiaj kolejny sposób na wykorzystanie purée z dyni.
Przygotowałam bardzo smaczne bułeczki scones dyniowe z dodatkiem imbiru i gałki muszkatołowej.
Bardzo smaczne połączenie.
Bułeczki można jeść same lub z dodatkami, np. z pastą z dyni, pastami kanapkowymi, serami, wędliną czy nawet z dżemami. 
Idealne na śniadanie, kolację, do szkoły czy pracy, a także na piknik.

Składniki (na 12 szt.):
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. purée z dyni - sposób przygotowania podawałam tutaj
  • 125 g zimnego masła
  • 1 szkl. maślanki lub kefiru naturalnego
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, sól, imbir, gałkę muszkatołową i mieszamy.
Dodajemy zimne masło i całość siekamy siekaczką do ciasta lub nożem, ewentualnie malakserem, bardzo szybko tak by nie ogrzać masła.
Gdy uzyskamy konsystencję przypominającą nieco płatki owsiane, to dodajemy purée dyniowe oraz  maślankę (kefir) i energicznie, niedbale mieszamy, tylko do połączenia składników. 
Ciasto ma dość luźną i klejącą konsystencję.
Ciasto nakładamy łyżką do lodów lub purée na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w dość sporych odstępach - po 3 bułeczki w rzędzie.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180-190°C i pieczemy około 20-25 minut.
Patyczkiem sprawdzamy czy bułeczki są już gotowe, jeżeli patyczek jest suchy to wyłączamy piekarnik.
Bułeczki studzimy przez około 5-10 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjmujemy i studzimy na kratce. 
Smacznego!






6 komentarzy:

  1. fajnie wyglądają te scosny, na taką jesienną wersję bym się skusiła :) dobry pomysł na pyszne śniadanie i nie tylko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak - wyglądają nieco rustykalnie.
      Idealne nie tylko do śniadania i w towarzystwie przeróżnych dodatków :)

      Usuń
  2. Świetne są, takie pysznie jesienne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Staram się zawsze przygotowywać potrawy z wykorzystaniem sezonowych warzyw i owoców :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...