czwartek, 3 października 2013

Warzywny pasztet z zielonej soczewicy


Dzisiaj zapraszam na pasztet z zielonej soczewicy z dodatkiem jarzyn i cukinii, doprawionego dość pikantnie i nieco orientalnie.
Bardzo smaczny, delikatny i dietetyczny pasztet, idealny na śniadanie czy kolację.
Smakiem przypomina nieco mięsny, ale dostarczy nam o wiele więcej białka i cennego błonnika.
Polecam!

Składniki:
  • 1,5 szkl. zielonej soczewicy
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • mała cukinia
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • natka pietruszki
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • papryka chili
  • 1-2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Soczewicę przepłukujemy i namaczamy na około 1-1,5 godziny, a następnie ponownie płuczemy i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości (ok. 20-30 minut). Odcedzamy i studzimy.
Marchewkę, pietruszkę i seler myjemy, obieramy i gotujemy na parze. Studzimy.
Cukinię myjemy i wraz ze skórką kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Studzimy.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na oleju, a następnie odstawiamy do przestudzenia.
Soczewicę, ugotowane na parze warzywa, posiekany czosnek, cukinię, zeszkloną cebulę, natkę pietruszki i jajka oraz przyprawy przekładamy do miski blendera i miksujemy.
Masę możecie zmiksować na gładką pastę lub pozostawić częściowo większe kawałki.
Sprawdzamy smak i  ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem lub chili.
Masę przekładamy do silikonowej keksówki lub metalowej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub obsypanej bułką tartą, wygładzamy powierzchnię i ostukujemy delikatnie np. o deseczkę, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Pieczemy ok. 40-50 minut w temperaturze 180°C.
Po ostudzeniu schładzamy w lodówce.
Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Bardzo często robię pasztet z soczewicy, ale czerwonej :) jakoś lepiej mi smakuje. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z zielonej jest równie smaczny :)
      Wypróbuj koniecznie mojej wersji, a na pewno zmienisz zdanie :)

      Usuń
  2. Lubię taki pasztety,z zielonej soczewicy byłby to mój debiut:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest naprawdę bardzo smaczny, nie pogardził nim nawet mój syn :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Oj, smakował, smakował, bo już śladu po nim nie zostało!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...