poniedziałek, 7 października 2013

Surówka z białej kapusty z kukurydzą, prażonym słonecznikiem i sosem czosnkowym


Bardzo lubię surówki z białej kapusty.
Dzisiejszą wersję surówki podałam z kukurydzą, prażonym słonecznikiem, który nadaje nieco orzechowy posmak i sosem czosnkowym.
Bardzo szybka, prosta i smaczna surówka obiadowa. 

Składniki:
  • 1/2 główki białej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2-3 łyżki słonecznika łuskanego
sos czosnkowy:
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól morska
  • pieprz biały świeżo mielony

Sposób przygotowania:
Kapustę drobno szatkujemy, delikatnie posypujemy solą i ugniatamy dłonią, a następnie odstawiamy żeby kapusta lekko zmiękła.
Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki.
Kukurydzę odsączamy na sicie.
Słonecznik prażmy na suchej patelni aż zbrązowieje i zacznie ładnie pachnieć. 
Jogurt naturalny łączymy z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Warzywa mieszamy ze sobą.
Sałatkę polewamy sosem czosnkowym i posypujemy prażonym słonecznikiem.
Smacznego!

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...