wtorek, 8 października 2013

Pierogi z mięsem


Dzisiaj klasyka kuchni polskiej w męskim wydaniu  - pierogi z mięsem.
Mój mąż i syn uwielbiają je najbardziej ze wszystkich pierogów. 

A jakie są Wasze ulubione pierogi?

Składniki:

ciasto pierogowe:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • ok. 1,5 szkl. ciepłej wody
farsz mięsny:
  • 500 g mięsa gotowanego lub pieczonego (wieprzowe, wołowe, drobiowe, może być z rosołu)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • olej
dodatkowo do okraszenia:
  • boczek
  • cebula

Sposób przygotowania:
Mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na łyżce oleju.
Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso, a także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, majeranek oraz sól i pieprz do smaku.
Gdyby farsz był za suchy można dodać odrobinę bulionu lub wody.
Całość przesmażamy razem.
Studzimy.
Mąkę przesiewamy na stolnicę.
Pośrodku kopczyka robimy wgłębienie, dodajemy szczyptę soli, olej, wbijamy jajko i dodajemy ciepłą wodę, ale stopniowo.
Składniki zaczynamy ze sobą mieszać i wyrabiamy ciasto, dolewając w miarę zagniatania wodę. 
Ciasto musi być miękkie, elastyczne i gładkie, nie może się także lepić do rąk.
Wyrobione ciasto cienko wałkujemy i wykrawamy szklanką kółeczka.
Na każdy krążek nakładamy dużą łyżeczkę farszu, składamy i zlepiamy brzegi. 
Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek z odrobiną oleju. 
Gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch.
Gotowe pierogi podajemy okraszone przesmażonym boczkiem i cebulką.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Już nie pamiętam kiedy jadłam takie pierożki! Pyszne z taką okrasą:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo Aguś :)
      Skoro dawno nie jadłaś pierogów z mięsem, to może się skusisz i zrobisz?

      Usuń
  2. Od dawna za mną chodzą pierogi. Co prawda, z kapustą i grzybami, ale z mięsem także uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w sumie lubię wszystkie pierogi, z mięsem, z kapustą i grzybami czy z owocami, a nawet z serem czy ruskie :)

      Usuń
  3. Mega mega superowy przepis pierogi wyszly mega dobre :))) Jedno ale: 1 szklanka wody - nie jest to za bardzo sprecyzowane, kazda szklanka ma inna pojemnosc, ja wlalam wode z mojej szlanki i wyszlo plynne musialam ratowac dodatkowo mąka ;) Czy moglabys napisac ile ml tej wody dajesz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 szkl. czyli około 250 ml, dlatego też w przepisie napisałam, że wodę dodajemy stopniowo, nie wszystko na raz, podczas zagniatania można zawsze dolać więcej wody, bo mąka od mąki różni się, i czasami wystarczy mniej, a czasami potrzeba więcej wody :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...