Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami



Dzisiaj przedstawiam Wam kolejną propozycję na pyszną i bardzo prostą pastę z ciecierzycy z dodatkiem suszonych pomidorów.
Idealna do różnego rodzaju pieczywa, pit, tortill czy surowych warzyw jako dip. 
Ciecierzyca zwana także cieciorką lub grochem włoskim jest bardzo wdzięcznym i posłusznym warzywem, sprawdza się w daniach na ciepło, zupach, sałatkach czy właśnie różnego rodzaju pastach.

Moje propozycje na dania z ciecierzycą:

Składniki:
  • 1/2 szkl. suchej ciecierzycy lub 1 szkl. gotowanej lub z puszki
  • 8 suszonych pomidorów w oleju
  • 1 łyżka oleju spod suszonych pomidorów
  • szczypta chili
  • szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta soli (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
Jeśli używacie suchej ciecierzycy należy ją namoczyć na kilka godzin, najlepiej na całą noc, a następnie ugotować w osolonej wodzie do miękkości (podobnie jak fasolę).

Ciecierzycę ugotowaną lub z puszki odcedzamy, przekładamy do blendera.
Dodajemy lekko pokrojone suszone pomidory, szczyptę chili, pieprz, słodką paprykę oraz około 1 łyżki oleju spod suszonych pomidorów.
Wszystko razem miksujemy do uzyskania pasty, mniej lub bardziej zmiksowaną.
Sprawdzamy smak i ewentualnie dodajemy szczyptę soli.
Pastę przechowujemy w lodówce.
Smacznego!

Komentarze

  1. Fajnie mieć taki słoiczek w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś innego, zawsze jestem na tak ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię warzywne pasty, więc kombinuję ze smakami :)
      Polecam jest bardzo smaczna :)

      Usuń
  3. super ta pasta - dziś chyba będę robić - jak tylko kupie ciecierzycę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz - a pasta jest naprawdę bardzo smaczna, koniecznie wypróbuj!

      Usuń
  4. Pyszna,będzie to moja popisowa pasta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Baaardzo się cieszę! Idealna na imprezy do małych kanapeczek. Dziękuję za komentarz i za skorzystanie z przepisu.

      Usuń
  5. Jestem ciekawa czy taką pastę da się pasteryzowac w słoiczkach by zachować na dłużej.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyszła przepyszna! Pieprz i chili to najlepsze dodatki! 👍 Dzięki

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz