niedziela, 6 października 2013

Kruche ciastka kakaowe ze słonecznikiem


Zapraszam na bardzo smaczne, kruche ciasteczka kakaowe, które wzbogaciłam ziarnem słonecznika.
Idealne do szklaneczki mleka, kakao, herbaty czy kawy.

Składniki:
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 4 łyżeczki kakao ciemnego
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 3/4 szkl. słonecznika łuskanego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, solą, kakao i cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę. 
Dodajemy zimne masło pokrojone w kosteczkę, jajko, ziarno słonecznika i aromat migdałowy.
Szybko zagniatamy ciasto.
Ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na przynajmniej 30 minut.
Schłodzone ciasto delikatnie wałkujemy po jednej stronie na podsypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm i wykrawamy okrągłe ciastka, np. za pomocą szklanki.
Wierzch ciastek możemy posypać słonecznikiem, lekko wgniatając w ciasto.
Pieczemy w 180°C przez około 20 minut.
Upieczone ciasta studzimy na kratce.
Smacznego!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...