piątek, 4 października 2013

Krokiety z włoską kapustą i pieczarkami


Zapraszam na postne krokiety z włoską kapustą i pieczarkami.
Danie idealne na obiad, bardzo smaczne i proste w przygotowaniu.
To także nieodłączny element kuchni polskiej, zwłaszcza na wigilijnym stole. 

Składniki:
  • naleśniki - przepis podawałam tutaj
farsz:
  • 1/2 główki kapusty włoskiej
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1-2 łyżki masła
  • olej
panierka:
  • 1-2 jajka
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:
Kapustę włoską szatkujemy.
Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy kilka minut aż zmięknie, ale się nie rozgotuje.
Odcedzamy.
Pieczarki i cebulę siekamy.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju i dodajemy masło, wrzucamy cebulę i szklimy.
Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekane pieczarki i razem przesmażamy.
Do przesmażonej cebuli z pieczarkami dodajemy odcedzoną kapustę.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przesmażamy całość chwilkę.
Farsz lekko studzimy.
Na usmażone naleśniki nakładamy farsz i składamy najpierw boki do środka, a następnie zwijamy, formując koperty.
Krokiety panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.
Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Smaku z włoską kapustą nie znam,ale z biała tak i są świetne.Twoje trzeba wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbuj mojej wersji z włoską kapustą, są naprawdę świetne :)

      Usuń
  2. Jadłam podobną wersję :) Delikatne i pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Najgorsze to składanie.Farsz nie wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. aleksandra farsz nie wyjdzie, robię od najmłodszych lat krokiety :)
      Najpierw połóż farsz przy brzegu na kształt prostokąta, załóż dwa przeciwległe boki (to zabezpieczy farsz i nie wyjdzie), a następnie zwijaj. Panieruj w jajku i bułce tartej i smaż na złoty kolor :)
      Smacznego!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...