sobota, 26 października 2013

Klasyczny Mac and cheese (Macaroni and Cheese)



Wczoraj obchodziliśmy Światowy Dzień Makaronu - World Pasta Day, więc wczoraj i u mnie było makaronowo.
Postawiłam na pyszną klasykę, klasykę kuchni amerykańskiej - makaron z serem (mac and cheese).
Danie mało praco- i czasochłonne, syte i bardzo smaczne.

Składniki:
  • 300 g makaronu kolanka
  • 400 ml mleka
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 100 g sera cheddar, gruyere lub innego żółtego sera (możecie użyć kilku rodzajów sera)
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku, odcedzamy.
Mozzarellę mieszamy z żółtym serem.

Przygotowujemy sos beszamelowy: masło wkładamy do rondelka i na wolnym ogniu rozpuszczamy. Dodajemy mąkę i cały czas mieszając - najlepiej trzepaczką - smażymy na jasną zasmażkę, mąka nie może się zarumienić! Kiedy zasmażka zacznie pachnieć nieco orzechowo to znaczy, że jest już gotowa.
Rondelek zdejmujemy z ognia i nie przerywając mieszania dolewamy stopniowo mleko.
Stawiamy z powrotem na ogień i gotujemy, cały czas mieszając, aż powstanie gładki sos.
Gotujemy chwilkę aż sos zgęstnieje, a następnie doprawiamy do smaku i według uznania solą, świeżo mielonym pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Dodajemy połowę mieszanki startych serów.

Makaron mieszamy mniej więcej z połową sosu serowego i przekładamy do żaroodpornego naczynia, wlewamy pozostały sos serowy i posypujemy resztą mieszanki serów.  

Zapiekamy przez około 30 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Oo ubóstwiam mac n cheese! Takie proste, a takie dobre ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, zgadzam się - bardzo proste, a takie smaczne :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...