Wczoraj obchodziliśmy Światowy Dzień Makaronu - World Pasta Day, więc wczoraj i u mnie było makaronowo.
Postawiłam na pyszną klasykę, klasykę kuchni amerykańskiej - makaron z serem (mac and cheese).
Danie mało praco- i czasochłonne, syte i bardzo smaczne.
Składniki:
- 300 g makaronu kolanka
- 400 ml mleka
- 1 czubata łyżka masła
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 100 g tartej mozzarelli
- 100 g sera cheddar, gruyere lub innego żółtego sera (możecie użyć kilku rodzajów sera)
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku, odcedzamy.
Mozzarellę mieszamy z żółtym serem.
Przygotowujemy sos beszamelowy: masło wkładamy do rondelka i na wolnym ogniu rozpuszczamy. Dodajemy mąkę
i cały czas mieszając - najlepiej trzepaczką - smażymy na jasną
zasmażkę, mąka nie może się zarumienić! Kiedy zasmażka zacznie pachnieć nieco orzechowo to znaczy,
że jest już gotowa.
Rondelek zdejmujemy z ognia i nie przerywając mieszania dolewamy stopniowo mleko.
Stawiamy z powrotem na ogień i gotujemy, cały czas mieszając, aż powstanie gładki sos.
Gotujemy chwilkę aż sos zgęstnieje, a następnie doprawiamy do smaku i według uznania solą, świeżo mielonym pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Dodajemy połowę mieszanki startych serów.
Rondelek zdejmujemy z ognia i nie przerywając mieszania dolewamy stopniowo mleko.
Stawiamy z powrotem na ogień i gotujemy, cały czas mieszając, aż powstanie gładki sos.
Gotujemy chwilkę aż sos zgęstnieje, a następnie doprawiamy do smaku i według uznania solą, świeżo mielonym pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Dodajemy połowę mieszanki startych serów.
Makaron mieszamy mniej więcej z połową sosu serowego i przekładamy do żaroodpornego naczynia, wlewamy pozostały sos serowy i posypujemy resztą mieszanki serów.
Zapiekamy przez około 30 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!
Oo ubóstwiam mac n cheese! Takie proste, a takie dobre ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńTak, zgadzam się - bardzo proste, a takie smaczne :)
UsuńPiec należy pod przykryciem?
OdpowiedzUsuńPieczemy bez przykrycia :)
Usuń