środa, 23 października 2013

Klasyczne placki ziemniaczane


Dzisiaj klasyka kuchni polskiej - pyszne, gorące, chrupiące, złociste placki ziemniaczane.
Któż ich nie lubi?
Sposobów na ich podanie jest wiele: ze śmietaną, cukrem, z sosem pieczarkowym, gulaszem, a nawet same bez dodatków.
Wersji placków ziemniaczanych też jest wiele, ja jednak najbardziej lubię tradycyjne, klasyczne podane bez dodatków lub ze śmietaną i cukrem. 

A jak Wy podajecie placki ziemniaczane?

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków (mączystych, nie wodnistych)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:
Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach lub miksujemy w malakserze (ja użyłam malaksera, bo doskonale się sprawdza i jest szybciej).
Dodajemy jajko, mąkę oraz sól i pieprz świeżo mielony do smaku.
Całość mieszamy.
Placki należy smażyć od razu, bo ziemniaki ciemnieją.
Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju.
Łyżką nakładamy porcje ciasta ziemniaczanego na patelnię.
Smażymy na rumiano i przewracamy na drugą stronę.
Podajemy gorące, prosto z patelni.
Serwujemy z gęstą, kwaśną śmietaną (jogurtem) i cukrem, ewentualnie z sosem, np. pieczarkowym czy gulaszem, lub same bez dodatków.


8 komentarzy:

  1. jakie cudne ! dodaj do ziemniakow troszkę sokuz cytryny - zachowują ladny kolor

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za radę :) Ale ja nie dodaję soku z cytryny, bo mają ładny kolor :)

      Usuń
  2. Pieknie sie usmazyly-zlote i chrupiace:)Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. wow ale pieknie podałaś, az sie zrobiłam głodna :) pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Takie lubię najbardziej. :)
    Robiłam je w sobotę, ale w wersji 'placki po węgiersku'. To jedno z naszych ulubionych dań.
    W zasadzie proporcje składników mam takie same, zastanawiam się tylko dlaczego mało chrupiące mi wychodzą? Takie troche gumowate... Może dlatego, że smaże je na patelni teflonowej niemal bez tłuszczu? Czy Twoim zdaniem tłuszcz by faktycznie dodawał chrupkości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Kasiu, to dzięki olejowi placki wychodzą chrupiące, na teflonowej patelni bez tłuszczu bardziej się gotują jak smażą dlatego nie są chrupiące i wychodzą gumowate. Warto też użyć ziemniaków mączystych, nie wodnistych :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...