sobota, 12 października 2013

Kawa czekoladowa mocha


Dzisiaj coś dla kawoszy.
Lubię eksperymentować ze smakami kawy i tak powstała moja kawa czekoladowa z kremową pianką.
Jest bardzo prosta do przygotowania - wystarczy zaparzyć kawę i ugotować kakao, połączyć i gotowe!
Fajnie się prezentuje i naprawdę świetnie smakuje.  
Polecam!

Składniki:
  • 100 ml mocnej kawy
  • 3/4 szkl. mleka
  • 2 łyżeczki kakao ciemnego, naturalnego
  • cukier trzcinowy lub biały do smaku

Sposób przygotowania:
Świeżo mieloną kawę zaparzamy w kawiarce lub ekspresie, ewentualnie zaparzamy kawę po turecku, którą odcedzamy z fusów.
Mleko podgrzewamy, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy aż się rozpuści.
Gotujemy aż się mleko zagotuje.
Gotowe kakao dosładzamy do smaku wg upodobania.
Do filiżanki wlewamy kawę i kakao, zostawiając nieco kakao. Mieszamy.
Resztę kakao, które zostawiliśmy spieniamy i wlewamy na wierzch kawy.
Podajemy od razu.
Smacznego!


14 komentarzy:

  1. O, a ja mocchę zamawiam tylko w kawiarni... Kurczę, no trzeba będzie zrobić ją samemu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. taką kawę to ja chcę! i to nie raz, nie dwa :]

    OdpowiedzUsuń
  3. nie ma to jak kawka z nutką kakao ! świetna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi się podoba ta kremowa pianka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Ciesze się, że Ci się podoba kawka :)

      Usuń
  6. Witam mam pytanie czy na taka kawe mozna dac bita smietane

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można, jednak warto eksperymentować, choć w tej wersji jest bardzo smaczna.
      Jeżeli chcesz dać na wierzch bitą śmietanę, to wtedy nie spieniamy mleka na wierzch :)

      Usuń
  7. Nam wyszła prawie identycznie, tylko filiżanki były znacznie większe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że kawka wyszła :) A filiżanka jest duża, bo 250 ml

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...