czwartek, 24 października 2013

Jogurt naturalny z suszonymi śliwkami, migdałami i otrębami


Mój sposób na szybkie, efektowne śniadanie lub zdrowy deser w jesiennej wersji.
Jogurt naturalny z dodatkiem suszonych śliwek i migdałów, które wspaniale do siebie pasują.

A Wy z jakimi dodatkami podajecie jogurt naturalny?

Składniki:
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 5 suszonych śliwek + 1 do dekoracji
  • 2-3 łyżki otrąb (u mnie żytnie i owsiane)
  • 2-3 łyżki tartych migdałów
  • płatki migdałów do dekoracji

Sposób przygotowania:
Śliwki drobno siekamy.
Na dno szklaneczki wykładamy 1/3 części jogurtu.
Posypujemy ok. 1 łyżki otrąb i tartych migdałów.
Wykładamy połowę porcji posiekanych śliwek.
Ponownie wykładamy porcję jogurtu i reszty składników.
Ostatnią warstwę stanowi jogurt.
Wierzch dekorujemy całą śliwką i płatkami migdałowymi, posypujemy tartymi migdałami i odrobiną otrąb. 
Podajemy.
Przed podaniem jogurt można schłodzić.
Smacznego!


6 komentarzy:

  1. nie ma to jak taki smaczny i zdrowy miks ! świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dzień powinno zaczynać się na zdrowo :)

      Usuń
  3. Lubię jogurt w takiej wersji. Często przygotowuję jabłka z cynamonem jak na szarlotkę i dodaję do jogurtu, plus migdały i rodzynki albo żurawina. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię jogurt z jabłkami i cynamonem :) Pycha!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...