poniedziałek, 28 października 2013

Jajka sadzone na bekonie



Bardzo lubię jajka podawane na śniadanie, w przeróżnej postaci.
Jajka sadzone na bekonie bardzo często u mnie goszczą podczas niedzielnych śniadań - to już taka rodzinna tradycja.
To ulubione śniadanie mojego męża i syna.
Bardzo proste i szybkie do przygotowania, a przy tym danie niedrogie, syte i smaczne.
Jajka na bekonie to typowe śniadanie dla kuchni angielskiej czy amerykańskiej, znane chyba na całym świecie. 

Składniki:
  • 4-6 plastrów boczku wędzonego (bekonu)
  • 4 jajka
  • szczypiorek
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony

Sposób przygotowania:
Patelnię rozgrzewamy.
Układamy plastry boczku i na średnim ogniu smażymy na chrupko z obu stron.
Wbijamy jajka i smażymy do czasu aż się zetnie białko.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Podajemy od razu z pieczywem.
Smacznego!


6 komentarzy:

  1. wow prezentacja jest nieziemska, a jajeczka wrecz obłedne :) pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie - najważniejsze żeby jajek nie przesmażyć i nie solić na patelni, bo zrobi się pod spodem twardawa skorupka.

      Usuń
  2. Genialne śniadanie! Wygląda tak, że nawet moje dzieciaki z chęcią by zjadły. Mam nadzieje, że się przyjmie w moim hoteliku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno będzie dzieciom smakowało takie śniadanie :) Zajrzyj także do przepisu na jajka sadzone w papryce - bardzo kolorowe ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...