sobota, 5 października 2013

Gulasz meksykański


Zapraszam dzisiaj na pyszny gulasz wieprzowy, który urozmaiciłam kukurydzą, czerwoną fasolą i papryką. 
Tak powstał mój gulasz meksykański.
Bardzo smaczny, prosty do zrobienia, aromatyczny i pikantny.
Polecam!

Składniki:
  • 500 g mięsa wieprzowego (u mnie łopatka)
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 czubata łyżka mąki
  • szczypta suszonych płatków chili - przepis podawałam tutaj
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • 1 listek laurowy
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego

Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki, dolewamy ocet balsamiczny i ok. 2 łyżek oleju, zmiażdżony 1 ząbek czosnku i przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Odstawiamy do zamarynowania na około 1 godzinę.
Po tym czasie mięso obsmażamy na rozgrzanej patelni i przekładamy do garnka. 
Dolewamy wodę,  tak aby zakryć mięso, ok. 1 litra, dodajemy listek laurowy, pieprz ziarnisty i ziele angielskie.
Gotujemy.
Gdy mięso będzie już prawie miękkie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i gotujemy aż stanie się szklista.
Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, posiekany ząbek czosnku, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy.
Gotujemy ok. 5-8 minut.
Mąkę rozprowadzamy niewielką ilością zimnej wody i zaprawiamy sos.
Na sam koniec dodajemy kukurydzę i fasolę, chwilę gotujemy aż się podgrzeją.
Gulasz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Pyszny musiał być, w sam raz na obiadek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Paulino :)
      Gulasz był rzeczywiście pyszny!

      Usuń
  2. Gulasz zrobiony:) i jest przepyszny !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę!
      Dziękuję za wypróbowanie pomysłu!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...