wtorek, 29 października 2013

Frykadelki wieprzowe z suszonymi pomidorami i mozzarellą



Frykadelki to małe kotleciki z mięsa mielonego.
Ja używam własnoręcznie zmielonego mięsa, ale możecie posłużyć się gotowym, kupnym mięsem.
Dzisiejsza propozycja frykadelków jest nadziana suszonymi pomidorami i mozzarellą, która po usmażeniu kotlecików pięknie się rozpływa i ciągnie.
Frykadelki możecie przygotować na obiad w towarzystwie surówki i np. ziemniaków lub jako samodzielne danie, w formie przystawki na imprezy, podając wykałaczki do nabicia, żeby nie ubrudzić rąk tłuszczem.

Składniki:
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • kilka suszonych pomidorów
  • duża kulka sera mozzarella (ok. 150 g)
  • 1,5 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/4 pęczka natki pietruszki
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • szczypta suszonych płatków chili - przepis tutaj 
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy razem z cebulą i czosnkiem. Jeśli lubicie cebulę przed zmieleniem pokrójcie w kostkę i przesmażcie na łyżce oleju. 
Do zmielonego mięsa z cebulą i czosnkiem dodajemy jajko, zioła oraz przyprawy, wyrabiamy na gładką masę.
Mozzarellę kroimy w kostkę.

Z masy formujemy małe okrągłe kotleciki, w środek wkładamy połówkę pomidora i kostkę mozzarelli, zlepiamy.
Frykadelki panierujemy w bułce tartej i smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. 
Najlepiej smażyć w tzw. "głębokim tłuszczu", a następnie osączyć na papierowym ręczniku.
Podajemy od razu.
Smacznego!


4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...