czwartek, 10 października 2013

Domowa miksturka na wzmocnienie odporności i przeziębienie


Niestety nastał sezon przeziębień, grypy, kataru i kaszlu.
Zapewne w Waszych domowych apteczkach pełno jest specyfików na jesienno-zimowe infekcje, które łykacie garściami, a które nie są skuteczne.
Warto wesprzeć układ odpornościowy naturalnymi składnikami, stosując domowe sposoby na wzmocnienie odporności, a gdy już Was dopadnie choróbsko - łagodzenie objawów grypy i przeziębienia.
Polecam sprawdzoną miksturkę na wzmocnienie odporności, która działa także bakteriobójczo, przeciwinfekcyjnie, przeciwzapalnie, rozgrzewająco.
                                                                                                
Składniki:
  • 200 g świeżego imbiru
  • 150 g miodu
  • 3-4 cytryny
  • 500 ml przegotowanej, letniej wody

Sposób przygotowania:
Imbir obieramy i ścieramy na tarce lub miksujemy w malakserze.
Dodajemy miód, sok wyciśnięty z cytryny i dolewamy ciepłą, przegotowaną wodę.
Całość mieszamy i odstawiamy na 24 godziny.
Po tym czasie miksturę przecedzamy i przelewamy do butelek, najlepiej z ciemnego szkła.
Gotową miksturę pijemy 1 łyżkę dziennie.
Przechowujemy w lodówce.
Na zdrowie!!!


16 komentarzy:

  1. Z imbirem to ja mogę pić:)))myślałam,że jest z czosnkiem,choć skuteczna,to jej codzienne/częste spożywanie mnie zniechęca przez intensywny zapach czosnku,którym się potem niestety "pachnie":/A gdzie i jak długo można Twoją miksturkę przechowywać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miksturkę tą najlepiej przechowywać w ciemnej butelce, w ciemnym, chłodnym miejscu lub w lodówce. Może stać naprawdę długo, kilka tygodni :)

      Usuń
    2. Dziękuję,dziś będę robić:)

      Usuń
    3. Ja trzymam ją w lodówce, bo to najbezpieczniejsze miejsce.
      Cieszę się, że skorzystasz z przepisu :)

      Usuń
    4. W mojej lodówce też już jest miksturka-jutro odcedzam,ale robiąc spróbowałam troszkę-ostra,ale pyyyyszna:)

      Usuń
    5. Super - bardzo się cieszę, że przygotowałaś swoją miksturkę!
      Fakt - jest ostra, ale jest pyszna, w końcu ma działać wzmacniająco!!!
      Można dodać nieco więcej miodu, ale mnie taka smakuje :)

      Usuń
  2. bardzo lubię takie domowe mikstury na przeziębienia - zapisuję bo pewnie niedługo przyjdzie pora na kataralno-kaszlowe potwory

    OdpowiedzUsuń
  3. Zabieram się do roboty , bo trzeba juz pomyśleć przed zima o odporności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ją stosuję już od około 3 tygodni.
      Miksturkę podaję także mojemu synowi, bo ją uwielbia :)

      Usuń
  4. Tak, jest to wyśmienita mikstura:)

    Chcesz naprawdę uodpornić się na przeziębienie?

    Kliknij Tutaj
    http://bit.ly/GPFg8L

    OdpowiedzUsuń
  5. a mnie ostatnio rozgrzewa to: http://www.grypoodporni.pl/index.php/pl/aktualnosci/rozgrzewajaca-herbatka-melanii.html#.UzMp686yPXQ zamiast tradycyjnego grzańca :) pycha, przynajmniej mąż nie martwo sięże podpadam w alkohoizm raczac sie codziennie moim bezalkoholowym grzancem :))))

    OdpowiedzUsuń
  6. Mi jeszcze pomogło poza dietą na zwiększenie odporności i przeciw przeziębieniu stosowanie Odpormax z cynkiem i olejem z wątroby rekina. Żałuję, że tak późno go odkryłam,a odkąd go stosuję ominęły mnie jesienne przeziębienia i zapalenia oskrzeli, które ciągle łapałam. Nawet przewlekłe zmęczenie zniknęło.

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie mikstury są genialne, sama mam w domu zrobioną, żeby się wzmacniać :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...