wtorek, 22 października 2013

Czekoladowa kasza manna

Uwielbiam kaszę manną na mleku.
Lubię ja urozmaicać różnymi dodatkami - dzisiaj padło na czekoladę.
Pyszna, zdrowa i szybka propozycja śniadania.
Mam nadzieję, że tak podana kasza manna zasmakuje Waszym dzieciom i nie będą kręciły nosem przy śniadaniu.

Składniki:
  • 2 szkl. mleka
  • 3-4 łyżki kaszy manny (w zależności od gęstości jaką lubicie)
  • ok. 50-100 g czekolady (u mnie gorzka)

Sposób przygotowania:
Mleko przelewamy do rondelka i stawiamy na gaz, podgrzewamy. 
Gdy mleko będzie bardzo gorące wsypujemy powoli  kaszę mannę i mieszamy, najlepiej trzepaczką, aby nie było grudek. 
Gotujemy kilka minut, cały czas mieszając, aż kasza wchłonie mleko i zgęstnieje. 
Jeśli kasza wyjdzie Wam za gęsta możecie dolać odrobinę mleka, jeśli jest za rzadka pogotujcie ją kilka minut dłużej. 
Wyłączamy grzanie i dodajemy czekoladę połamaną na kawałki, mieszamy.
Podajemy od razu na ciepło.
Smacznego!

8 komentarzy:

  1. lubię kaszkę na mleku, a szczególnie taką gęstą ! ale aż tabliczkę czekolady? sporo ;d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekolady można mniej użyć, wedle upodobania, ale lubię wyczuwalny smak :)

      Usuń
  2. Ja lubię taką na podwieczorek - zdecydowanie poprawia humor :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robilam taka bedac dzieckiem,zamiast czekolady bylo kakao,ale smakowalo rownie dobrze:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...