niedziela, 13 października 2013

Ciasto czarno-białe ze śliwkami i płatkami migdałów

Tradycyjnie co niedziela podaję kolejny przepis na ciasto.
Tym razem mam dla Was propozycję na ciasto czarno-białe z owocami sezonowymi - śliwkami.
Bardzo smaczne i proste ciasto.

A jakie dzisiaj u Was ciasto?

Składniki:
  • 1,5 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 200 g margaryny
  • niepełna szkl. cukru
  • 6 jajek
  • 2 łyżki kakao gorzkiego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • śliwki
  • płatki migdałów

Sposób przygotowania:
Margarynę ucieramy, dodając po trochu cukier.
Gdy margaryna będzie jasna i puszysta dodajemy po jednym żółtku i ucieramy dalej.
Następnie dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. 
Delikatnie za pomocą łyżki łączymy pianę z masą.
Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej z nich dodajemy kakao i delikatnie łączymy.
Dno tortownicy (Ø 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki zaś smarujemy masłem i posypujemy mąką.
Do formy wykładamy najpierw ciemne ciasto, a następnie jasne.
Na wierzch układamy umyte i wypestkowane połówki śliwek skórką do dołu.
Całość posypujemy płatkami migdałów.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C i pieczemy około 50-60 minut, do tzw. "suchego patyczka".
Smacznego!


4 komentarze:

  1. też zwyczajowo na niedzielę musi być jakieś ciasto. a Twoje wygląda naprawdę wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda wspaniale :) Bardzo eleganckie :)
    A u mnie dzisiaj sernik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa :)
      Uwielbiam sernik i z chęcią wprosiłabym się na kawałeczek :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...