czwartek, 31 października 2013

Ciastka dynie na Halloween



Dzisiaj Halloween!
Z tej okazji przygotowałam dla syna i na poczęstunek dla dzieci śmieszne ciastka w kształcie dyni, ozdobione pysznym lukrem na bazie świeżo wyciśniętego soku z marchewki oraz soku szpinakowego.

Cukierek czy psikus?
Wesołego Halloween!

Składniki:
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki aromatu cytrynowy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
dekoracja:
  • lukier pomarańczowy: 1 szkl. cukru pudru + 2-3 łyżki naturalnego świeżego soku z marchewki
  • lukier zielony: 1/2 szkl. cukru pudru + 1-1,5 łyżki soku ze szpinaku lub pietruszki

Sposób przygotowania:
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą przesiewamy na stolnicę. 
Dodajemy cukier puder, zimne masło pokrojone w kosteczkę, jajko oraz aromat cytrynowy.
Szybko zagniatamy kruche ciasto.
Ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30-60 minut.
Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok. 5 mm i wykrawamy ciastka - ja posłużyłam się samodzielnie przygotowanym szablonem z brystolu.
Pieczemy w 180°C przez około 15 minut.
Upieczone ciastka studzimy na kratce.
Dekorujemy lukrem pomarańczowym, a następnie zielonym.
Smacznego!

6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...