czwartek, 12 września 2013

Zapiekanka makaronowa z rybą, cukinią i pomidorkami


Jakiś czas temu otrzymałam makarony Mamma Mia i postanowiłam smacznie je wykorzystać.
Powstała bardzo smaczna zapiekanka z makaronu z dodatkiem ryby, cukinii i pomidorków koktajlowych. 
Danie idealnie sprawdzi się na obiad czy ciepłą kolację.
Bardzo prosta do przygotowania.

Składniki (na 3-4 osoby):
  • 250 g makaronu muszelki Mamma Mia!
  • 3-4 filety z ryby morskiej
  • 1 mała cukinia
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 100 g sera żółtego
  • pieprz cytrynowy
  • sól morska

sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki 
  • 2,5 szkl. mleka
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku, odcedzamy i studzimy.
Formę za zapiekania smarujemy olejem.
Cukinię myjemy i wraz ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach. 
Cukinię łączymy z makaronem i przekładamy do formy do zapiekania.
Rybę posypujemy solą i pieprzem cytrynowym, układamy na makaronie.
Przygotowujemy beszamel: masło wkładamy do rondelka i na wolnym ogniu rozpuszczamy. Dodajemy mąkę i cały czas mieszając - najlepiej trzepaczką - smażymy na jasną zasmażkę, mąka nie może się zarumienić!
Rondelek zdejmujemy z ognia i nie przerywając mieszania dolewamy stopniowo mleko. 
Stawiamy z powrotem na ogień i gotujemy, cały czas mieszając, aż powstanie gładki sos. 
Gotujemy chwilkę aż sos zgęstnieje, wyłączamy gotowanie. 
Dodajemy połowę startego żółtego sera i doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. 

Gotowy beszamel wylewamy na makaron z cukinią i rybą, posypujemy posiekanym koperkiem i  układamy pomidorki koktajlowe.
Zapiekamy w temperaturze 180°C przez około 30 minut, na około 5-10 minut przed końcem pieczenia posypujemy resztą żółtego sera i chwilę zapiekamy.
Smacznego!




12 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...