piątek, 27 września 2013

Zapiekane naleśniki z brokułami i żółtym serem


Zapraszam Was na pyszne naleśniki z brokułami i żółtym serem, zapieczone w sosie beszamelowym.
Danie wegetariańskie, ale na pewno zasmakuje mięsożercom.
Polecam - bardzo smaczne!

Składniki:
  • naleśniki - przepis podawałam tutaj
  • 1 brokuł - 500 g
  • ok. 200 g żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego 
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • opcjonalnie szczypta suszonych płatków chili - przepis podawałam tutaj
  • sos beszamelowy - przepis podawałam tutaj

Sposób przygotowania:
Smażymy naleśniki.
Przygotowujemy sos beszamelowy.
Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy na parze, tak by się nie rozgotował, tylko był lekko twardawy, lekko studzimy i kroimy na mniejsze kawałki lub nieco drobniej.
Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oleju i szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę.
Dodajemy pokrojone brokuły i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy chwilkę, około 1 minuty.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie szczyptą płatków chili, lekko studzimy i dodajemy starty żółyty ser, mieszamy.
Na każdy naleśnik nakładamy farsz i składamy w trójkąty (na pół i jeszcze raz na pół) lub zwijamy w rulon.
Układamy w formie do pieczenia i polewamy sosem beszamelowym, posypujemy resztą żółtego sera i ewentualnie suszonymi płatkami chili.
Zapiekamy około 20-30 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!


12 komentarzy:

  1. jadłam dziś takie, ale z fetą i brokułami, pyszne są !

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeju, jakie pyszne rzeczy! :) ciekawe jak by smakowało takie danie z serem pleśniowym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo!
      Jestem wielbicielką wszystkich serów, w tym pleśniowych :)
      Jak nie zrobisz takich naleśników z serem pleśniowym to się nie przekonasz, śmiało!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...