poniedziałek, 23 września 2013

Tarta z zielonym groszkiem, kurczakiem i świeżym tymiankiem


Zapraszam Was na przepyszną kruchą tartę z zielonym groszkiem i kurczakiem z dodatkiem pysznej masy śmietanowo-jajeczno-serowej i aromatycznego świeżego tymianku, który wieńczy całość.
Tarta idealna na obiad czy ciepłą kolację.
Sprawdzi się także na imprezie, podana z kieliszkiem wina.

Składniki:

kruche ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/3 szkl. zimnej wody
farsz:
  • 300 g fileta z piersi kurczaka
  • 1 szkl. zielonego groszku
  • 250 ml kwaśnej śmietany 12%
  • 2 jajka
  • 100 g żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony 
  • 1-2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, zimne masło pokrojone w kosteczkę i zimną wodę.
Szybko zagniatamy kruche ciasto.
Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30-60 minut. 
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty, lekko dociskając ciasto do wnętrza formy.
Ciasto nakłuwamy widelcem.
Pieczemy w 180°C przez 15 minut. 
Kurczaka kroimy w paski lub kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i rozgniecionym 1 ząbkiem czosnku.
Odstawiamy na 10 minut do zamarynowania.
Smażymy na 1-2 łyżkach oleju.
Zdejmujemy z patelni i odstawiamy do wystudzenia.
Śmietanę mieszamy z jajkami, dodajemy starty na dużych oczkach żółty ser, rozgnieciony ząbek czosnku, listki tymianku, doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. 
Na podpieczonym spodzie układamy podsmażonego kurczaka i zielony groszek.
Całość zalewamy przygotowaną masą, którą rozprowadzamy równomiernie.
Pieczemy w 180°C przez około 20-30 minut aż masa zgęstnieje.
Smacznego!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...