niedziela, 29 września 2013

Sernik bez sera - ciasto Styropian


Zapraszam Was jak co niedziela na słodkości z domowej cukierenki.
Dzisiaj chciałabym przedstawić przepis - perełkę, który dostałam jakiś czas temu od mojej przyjaciółki.
To sernik, ale bez dodatku sera, zwane ciastem styropianem.
Jego konsystencja i smak nieco przypomina sernik.
Bardzo smaczne i proste do przygotowania.
Polecam - jest przepyszne!

Składniki:

ciasto:
  • 3 szkl. mąki pszennej (ja użyłam tortowej)
  • 1 kostka margaryny/masła 
  • 4 żółtka
  • niepełna szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa:
  • 3 śmietany kwaśne 18% po 400 ml (1,2 l)
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. wiórków kokosowych
  • 4 białka

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojoną margarynę, żółtka i cukier. Szybko zagniatamy kruche ciasto. 
Około 3/4 części ciasta zawijamy w folię i schładzamy w lodówce, resztę ciasta zamrażamy.
Po około 30 minutach tą większą część ciasta z lodówki wykładamy do formy prostokątnej (wym. 26x33 lub 24x40 cm) i podpiekamy przez około 8-10 minut w temperaturze 180°C.
Śmietanę przekładamy do dużej miski i miksujemy z cukrem, dodajemy budyń oraz wiórki kokosowe i chwilkę miksujemy do połączenia składników. 
Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie delikatnie za pomocą łyżki lub szpatułki mieszamy z masą śmietanowo-budyniową. 
Masę wylewamy na podpieczone ciasto, a na wierzch ścieramy resztę ciasta, które wcześniej zamroziliśmy.
Pieczemy przez około 50-60 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!




17 komentarzy:

  1. Świetne! Zapisuję do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo ładnie:)Ja kiedyś robiłam sernik bez sera,ale z zupełnie innych składników,wyszedł bardzo delikatny i lekki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten sernik bez sera też jest delikatny i lekki, bardzo smaczny. Polecam!

      Usuń
  3. Śmietana ma być kwaśna czy słodka?

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłam! pycha!!! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się niezmiernie :)
      Bardzo dziękuję za komentarz :)
      Pozdrawiam i zapraszam do wypróbowania innych przepisów :)

      Usuń
  5. Witam. Czy ciasto najlepiej schłodzić przed podaniem? Tzn. zrobić wieczorem i schłodzić przez noc w lodówce, czy lepiej smakuje w dniu upieczenia?
    Czy można dodać na spód ciasta dodatkowo brzoskwinie z puszki?
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przed upieczeniem surowe ciasto schładzamy. Natomiast po upieczeniu ciasto smakuje równie dobrze schłodzone jak i podane po upieczeniu - oczywiście całkowicie wystudzone. Jak kto lubi.
      Na spód można oczywiście położyć brzoskwinie, będzie smacznie!

      Usuń
  6. Czy do ciasta mozna dodać brzoskwinie?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie dodawałam, ale myślę, że można dodać - tak jak do sernika z sera - będzie smacznie!

      Usuń
  7. a budynie z cukrem czy bez?

    OdpowiedzUsuń
  8. Nikt nie spostrzegł ze nie ma w nim sera;) rozpływa się w ustach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że niby sernik smakował :)

      Usuń
  9. Rozumiem, ze ten budyń dodawany do śmietany ma być sypki z torebki, nie ugotowany?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...