piątek, 13 września 2013

Sałatka z wędzonym łososiem, brzoskwiniami i prostym sosem tysiąca wysp


Zapraszam na bardzo prostą do przygotowania, a jakże smaczną sałatkę z wędzonym łososiem i brzoskwiniami. 
Połączenie może zaskakujące, ale naprawdę pyszne. 
Sałatka idealna na lekką kolację czy lunch. 
Polecam!

Składniki:
  • główka sałaty rzymskiej
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1 duża brzoskwinia
  • ogórek świeży
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • 2 łyżki ziaren słonecznika

sos tysiąca wysp:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony

Sposób przygotowania:
Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki, układamy na półmisku.
Brzoskwinie myjemy, usuwamy pestkę i kroimy na cienkie półplasterki i układamy na sałacie.
Wędzonego łososia kroimy na mniejsze kawałki i układamy na sałacie.
Ogórka myjemy, obieramy, kroimy w słupki i dodajemy do sałatki.
Pomidorki koktajlowe myjemy i dodajemy do sałaty. Jeśli chcecie przekrójcie je na pół.

Przygotowujemy sos: do miseczki dodajemy majonez, ketchup, sok z cytryny i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  
Sosem polewamy sałatkę.
Słonecznik prażymy na suchej patelni aż zacznie ładnie pachnieć i brązowieć, studzimy i posypujemy nim całą sałatkę.
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. wygląda pysznie:) dla mnie rewelacyjne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe połączenie łososia z brzoskwinią:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Połączenie zaskakujące i nietypowe, lubię eksperymentować i tworzyć nowe smaki.
      Mnie i rodzince smakowała ta sałatka :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...