sobota, 28 września 2013

Sałatka z roszponki, zielonej soczewicy, papryki i oliwek


Proponuję bardzo prostą, smaczną i sytą sałatkę, którą możecie przygotować na kolację czy zabrać do pracy na lunch.

Składniki:
  • 100 g roszponki
  • 1/2 szkl. suchej zielonej soczewicy
  • 1/2 czerwonej papryki
  • garść czarnych oliwek bez pestek
dressing:
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ok. 1 łyżki soku z cytryny
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • ewentualnie 1/2 łyżeczki miodu

Sposób przygotowania:
Soczewicę płuczemy na sicie i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości - ok. 15-20 minut.
Odcedzamy i studzimy.
Roszponkę myjemy i osuszamy, przekładamy na półmisek.
Dodajemy ostudzoną soczewicę, pokrojoną w paseczki paprykę i oliwki.
Przygotowujemy dressing: olej i oliwę z oliwek przedkładamy do miseczki, dodajemy słodki sos chili, sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie odrobiną miodu. 
Całość mieszamy do uzyskania emulsji.
Gotowym dressingiem polewamy sałatkę i serwujemy.
Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Kiedyś wpadł mi w oko podobny pomysł,ale trafił do teczki"do zrobienia"i wciąż tam czeka:)a widzę,że super wygląda ta sałatka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie musisz odświeżyć teczkę z przepisami do zrobienia :)
      Sałatka ta powstała jak większość moich sałatek metodą "nawinie", czyli to co akurat mam w lodówce i pod ręką :)
      Pyszna!!!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Paulinko koniecznie wypróbuj :)
      Polecam!

      Usuń
  3. uwielbiam soczewice, a roszponke jeszcze bardziej :) bardzo fajna sałatka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :)
      Dziękuję bardzo za miłe słowa :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Dziękuję - cieszę się, że smakowało!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...