wtorek, 3 września 2013

Sałatka z pomidorów


Uwielbiam taką klasykę w kuchni.
Świeże, pachnące, prosto z krzaczka pomidory, świeża cebulka, odrobina pieprzu świeżo mielonego i pyszny dodatek do śniadania, obiadu czy kolacji gotowy!
Bez żadnych udziwnień, prostota sama w sobie.
Uwielbiam!

Składniki:
  • pomidory (u mnie 3 różne gatunki)
  • mała cebula (u mnie biała cebula czosnkowa)
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta cukru (opcjonalnie)
  • sok z cytryny lub ocet do smaku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
Pomidory myjemy, osuszamy, usuwamy stwardniały środek i kroimy w cząstki lub plastry.
Cebulkę drobno kroimy i posypujemy pomidory.
Posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
Przed samym podaniem posypujemy solą i jeśli macie ochotę skrapiamy sokiem z cytryny lub octem i posypujemy szczyptą cukru (wcześniejsze posolenie i pocukrzenie sprawiłoby, że pomidory puściłyby dużo soku i stałyby się wodniste).
Smacznego!


4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...