sobota, 14 września 2013

Papryka konserwowa


Wciąż mamy sezon na paprykę, teraz jest bardzo tania, więc warto przygotować kilka słoików papryki konserwowej na zimę.
W ten sposób paprykę przygotuję od lat, zawsze wychodzi.
Jest pyszna, o słodko-kwaśnym smaku - taką lubię!
Możecie użyć jej do przygotowania kanapek, sałatek, przystawek czy koreczków.

Składniki:
  • ok. 1,5 kg papryki czerwonej (możecie użyć także żółtej)
  • gorczyca
  • kolendra
  • ziele angielskie
  • listki laurowe
  • pieprz czarny ziarnisty
  • olej roślinny
zalewa:
  • 6 szkl. wody
  • 1 szkl. octu 10%
  • 8 łyżek cukru
  • 1 czubata łyżka soli (ja użyłam soli kamiennej)

Sposób przygotowania:
Do każdego czystego słoika wkładamy po listku laurowym, pół łyżeczki ziarenek gorczycy i  kilka ziarenek kolendry oraz po 2 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki, układamy ciasno w słoikach.

Przygotowujemy zalewę: do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier i sól.
Zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Zimną zalewą zalewamy paprykę.
Do każdego słoika wlewamy po łyżeczce oleju.
Słoiki zakręcamy i ustawiamy w garnku wyłożonym czystą ściereczką.
Wlewamy wodę do ok. 3/4 wysokości słoików, przykrywamy pokrywką i zaczynamy podgrzewanie.
Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i stale utrzymując wrzenie pasteryzujemy słoiki 15 minut.
Gdy zakończymy pasteryzację słoiki wyjmujemy, dokręcamy pokrywki i układamy do góry dnem na ściereczce.
Zimne słoiki przenosimy w ciemne i chłodne miejsce.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Też robię paprykę w słoiki, bo to idealny dodatek do obiadu czy kanapek zimową porą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna, moi goście ją uwielbiają ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, świetnie sprawdza się na imprezach :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Nasze babcie robią wspaniałe przetwory!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...