czwartek, 19 września 2013

Kotlety ze schabu w musztardzie i świeżym tymianku


Dzisiaj proponuję kotlety ze schabu z dodatkiem musztardy i świeżego tymianku. 
Propozycja lżejsza i zdrowsza od tradycyjnych kotletów w panierce z bułki tartej, która chłonie dużo tłuszczu, ale zapewniam Was, że jest przepyszna.
Koniecznie wypróbujcie, bo przygotowanie takich kotletów zajmuje kilka minut i szybki obiad gotowy!

Składniki:
  • 4 kotlety ze schabu bez kości
  • 4 łyżeczki musztardy Dijon
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • zioła prowansalskie
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • olej

Sposób przygotowania:
Kotlety lekko rozbijamy, aby mięso zmiękczyć, można dłonią.
Oprószamy z obu stron delikatnie solą i pieprzem, smarujemy musztardą i posypujemy sporą ilością listków świeżego tymianku i szczyptą ziół prowansalskich.
Odstawiamy na około 30 minut do zamarynowania.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju i obsmażymy kotlety z obu stron pod przykryciem. 
Gdy kotlety będą zrumienione zmniejszamy ogień i smażymy pod przykryciem jeszcze kilka minut (7-10 minut) aż mięso będzie miękkie.
Możemy podlać odrobiną wody (ok. 2 łyżek), gdyby mięso puściło mało soku.
Smacznego!

8 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...