piątek, 20 września 2013

Kompot z winogron ogrodowych na zimę

Otrzymałam od moich teściów kolejne dary z działki - winogrona.
A skoro mamy na nie sezon grzechem byłoby nie przetworzyć ich i zrobić, np. pysznego kompotu na zimę. 
W czasie zimowych, chłodnych dni dostarczy nam sporej dawki witamin. 

Składniki:
  • winogrona ogrodowe
  • cukier
  • przegotowana woda

Sposób przygotowania:
Winogrona myjemy, przebieramy, obrywamy z gron i wsypujemy do litrowych słoików.
Do każdego słoika wsypujemy po 2 czubate łyżki cukru, wlewamy do pełna przegotowaną, letnią wodę i zakręcamy. 
Słoiki ustawiamy w garnku wyłożonym czystą ściereczką, wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoików, przykrywamy pokrywką, stawiamy na gaz i zaczynamy podgrzewanie. 
Gdy woda zacznie wrzeć pasteryzujemy 15 minut. 
Po zakończonej pasteryzacji dokręcamy pokrywki i odwracamy słoiki do góry dnem.
Wystudzone słoiki przenosimy w ciemne, chłodne miejsce. 
Smacznego!


14 komentarzy:

  1. Uwielbiam winogronko ;) Takie zimą będzie smakować wybornie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności. Ja robię sok z takich winogron (przez sokownik). Polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu za komentarz. Zarówno kompot jak i sok smakują wyśmienicie :) Samo zdrowie i natura :) Lubię soki z sokownika ;)

      Usuń
  3. mam pytanie można pasteryzowac juz z zakręconymi słoikami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze pasteryzujemy zamknięte słoiki, a po pasteryzacji sprawdzamy czy są dobrze zakrącone i ewentualnie dokręcania jak się uda i ma się siłę

      Usuń
  4. A czy mogę zalać kulki winogron gorącym syropem i zakręcić?Gdy słoiki się zassają to już nie muszę pasteryzować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zalać winogrona gorącym syropem cukrowym, od razu zakręcić i odwrócić do góry dnem :) Pasteryzowanie przedłuża termin do spożycia, ale taki kompot też trochę postoi :)

      Usuń
    2. Dziękuję za szybką odpowiedź:) Tak się jeszcze zastanawiam jak zrobić....bo mam ciemne winogrona ogrodowe i one mają pestki i dość twardą skórkę.Czy mimo to poleca Pani zrobić jak w przepisie czy może zagotować winogrona w wodzie,następnie odsączyć na sicie i sam płyn do słoików??

      Usuń
    3. Moim zdaniem najlepiej winogrona jest chwilę pogotować w tym syropie cukrowym, dosłownie 2 —3 minuty i takie gorące przelać wraz z płynem do słoików.
      P. S. Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, ale mam w domu generalny remont, a rano pracuję :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Kompociki zrobione:)))Dziękuję za pomoc i życzę szybkiego zakończenia remontu:))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że kompoty już zrobione :)
      A remontu końca nie widać :(

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...