wtorek, 24 września 2013

Koktajl gruszkowy z siemieniem lnianym i nutką goździków


Dzisiaj proponuję pożywny koktajl z gruszek z dodatkiem siemienia lnianego z delikatną nutką goździków.
Koktajl przygotowałam na bazie domowego kefiru (grzybka tybetańskiego).
Bardzo smaczny, zdrowy i pożywny.
Idealny na drugie śniadanie lub jako dietetyczny deser.

Składniki:
  • 2 dojrzałe gruszki
  • 1 szkl. kefiru - przepis podawałam tutaj
  • mała szczypta mielonych goździków
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego

Sposób przygotowania:
Siemię lniane wsypujemy do szklanki i zalewamy odrobiną wrzątku, tak aby zakryć nasiona. 
Odstawiamy na 10 minut.
Gruszki myjemy, obieramy, kroimy na cząstki i wycinamy gniazda nasienne, wrzucamy do blendera. 
Do gruszek dolewamy kefir, dodajemy namoczone siemię lniane i szczyptę mielonych goździków.
Całość miksujemy na gładki koktajl i od razu podajemy.
Smacznego!






10 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...