niedziela, 15 września 2013

Kakaowe babeczki z kaszy manny bez pieczenia


Dzisiaj niedziela, więc proponuję coś słodkiego, a zarazem szybkiego, prostego i zdrowego.
Zapraszam Was na pyszne babeczki z kaszy manny bez pieczenia z dodatkiem kakao.
Bardzo smaczne!
Może w ten sposób przemycicie trochę kaszy do diety Waszych dzieci, spróbujcie podać im taki deser!

Składniki:
  • 500 ml mleka
  • 1/2 szkl. kaszy manny
  • 50 g masła
  • 3 łyżki kakao ciemnego, naturalnego
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło, cukier i kakao.
Całość podgrzewamy.
Gdy mleko zagotuje się dodajemy aromat migdałowy i cieniutką stróżką wsypujemy kaszę mannę, cały czas mieszając trzepaczką, żeby nie powstały grudki.
Gotujemy aż kasza wchłonie mleko i zgęstnieje.
Gorącą kaszę wlewamy do silikonowych foremek i odstawiamy do wystudzenia, a następnie przenosimy do lodówki.
Babeczki przechowujemy w lodówce.
Podajemy z sezonowymi owocami (u mnie brzoskwinie z ogrodu).
Smacznego!


18 komentarzy:

  1. fajne babeczki :) bardzo pomysłowe ! idealne nawet na śniadanie ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście, świetnie sprawdzą się na śniadanie :)

      Usuń
  2. Bardzo ładnie udało Ci się je wyjąć z formy:)Ciekawe-taki mus z manny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z foremek silikonowych bardzo prosto jest je wyjąć, bo się do nich nie przyklejają :)

      Usuń
  3. fajny pomysł na deser:) pysznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci się Justyno podobają :)

      Usuń
  4. Jakie spaniałe babeczki.
    W przyjemnością wykonam takie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smakowicie :) ciekawe co na to mój syn :D
    Pozdrawiam
    Emi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :)
      Mój syn zajada, bo mówi, że nie smakuje jak kasza manna :)

      Usuń
  6. na ile babeczek wystarcza podana proporcja??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 6-8 szt., w zależności od wielkości foremek :)

      Usuń
  7. dziękuję :)

    małe foremki już są, będę próbowała też w dużej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej sprawdzają się foremki silikonowe, łatwo jest wtedy wyjąć babeczki z foremek :)

      Usuń
  8. swoją drogą- moje wyszły ciemniejsze :) ale po wylizaniu resztek stwierdzam , że są pyszne ( zaznaczę, że ja z tych osób nie lubiących kaszy :) )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście mogą babeczki wyjść ciemniejsze lub jaśniejsze, bo to zależy od kakao jakiego się użyło holenderskiego, belgijskiego czy jeszcze innego.
      Najważniejsze, że pomimo, ze nie przepadasz za kaszą babeczki jednak zasmakowały Ci, z czego ogromnie się cieszę.
      Polecam w takim razie inne smakołyki z kasz, a znajdziesz tu sporo propozycji.
      Wypróbuj także ciasta z kaszy manny z galaretką i malinami lub truskawkami :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...