niedziela, 22 września 2013

Ciasto Fale Dunaju z gruszkami

Przedstawiam Wam pyszne dwukolorowe ciasto z gruszkami, masą budyniowo-maślaną i polewą czekoladową - ciasto Fale Dunaju.
Bardzo proste i smaczne oraz bardzo efektownie wyglądające.
Zamiast gruszek możecie użyć także jabłek czy wiśni.

Składniki:

ciasto:
  • 2 szkl. mąki pszennej tortowej
  • niepełna szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 1 kostka margaryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao gorzkiego
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego - przepis podawałam tutaj
  • 2-3 gruszki
krem budyniowy:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 500 ml mleka
  • 150 g masła
  • 2 łyżki cukru - o ile budyń był bez cukru
polewa czekoladowa:
  • 1 tabliczka czekolady
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:
Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.
Gruszki myjemy, obieramy, kroimy w ósemki i usuwamy gniazda nasienne.
Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dosypując stopniowo w miarę ubijania.
Gdy jajka będą puszyste dodajemy stopniowo przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i ostudzoną margarynę, miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników.
Ciasto dzielimy na dwie równe części.
Do jednej części dodajemy kakao i 3 łyżki mleka i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki.
Prostokątną formę (wym. 26x33 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy najpierw jasne ciasto, a potem ciemne z kakao.
Na cieście układamy w rzędach cząstki gruszek.
Ciasto pieczemy około 35 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu ciasto studzimy.

Przygotowujemy krem budyniowy: z 500 ml mleka odlewamy około 3/4 szkl., w której rozpuszczamy budyń. Resztę zagotowujemy z 2 łyżkami cukru - o ile budyń jest bez cukru. 
Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony w mleku budyń i chwilę gotujemy aż masa zgęstnieje. Zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy na puszystą masę.
Do utartego masła dodajemy wystudzony budyń i miksujemy aż masy się połączą, ale nie za długo, bo budyń zrzednie.

Krem budyniowy rozsmarowujemy na ostudzonym cieście i odstawiamy do lodówki do stężenia masy.

Przygotowujemy polewę czekoladową: czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z 2 łyżkami masła.

Gotową polewą dekorujemy ciasto i ponownie odstawiamy do lodówki, aby polewa zgęstniała.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Smacznego!

20 komentarzy:

  1. Takiego połączenie jeszcze nie jadłam :)
    Wspaniale wygląda, czarujące

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa :)
      Polecam to ciasto, jest pyszne!

      Usuń
  2. jaka piękna fala Ci wyszła, śliczne ciasto i bardzo smaczne, niestety mnie zawsze wkrada się zakalec :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję!
      Mnie zawsze wychodzi to ciasto, może skorzystaj z mojego przepisu!

      Usuń
  3. Bardzo lubię to ciasto, jadłam już tradycyjne z jabłkami, wiśniami, makiem, ale z gruszkami jeszcze nie :)
    Zapisuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może dlatego nie jadłaś, bo sama sobie te gruszki wymyśliłam, bo oryginalnie są jabłka :)

      Usuń
  4. Właśnie ostatnio rozmawiałam z domownikami, że dawno nie gościły u nas Fale Dunaju. Lubimy to ciasto, chociaż u nas zamiast gruszek są jabłka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, z jabłkami też jest pyszne, ale chciałam zrobić nieco inaczej i pomyślałam o gruszkach. To połączenie jest pyszne!

      Usuń
  5. Zwykle jadałam Fale Dunaje z wiśniami, ale w sumie z gruszkami też brzmi pysznie :) Ciekawe połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Ja także bardzo lubię to ciasto z wiśniami :)

      Usuń
  6. te robi to ciasto z wiśniami :) ale połączenie gruszek pasuje dla mnie idealnie ! pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z wiśniami też jest pyszne :)
      Dziękuję za komentarz :)

      Usuń
  7. Jakie piękne fale:)i w dodatku smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wyszło , jest bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ładne wyszło te Twoje ciasto i tak apetycznie wygląda, pewnie by dobrze smakowało z filiżanką dobrej herbaty w taką burą pogodę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa :)
      Tak, zgadzam się, że z filiżanką dobrej herbatki smakuje wspaniale :)

      Usuń
  10. Ciasto wygląda pysznie, wykonanie chyba nie będzie trudne :)
    Zabieram się za pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ciacho bardzo proste w przygotowaniu i zachęcam do upieczenia :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...