sobota, 7 września 2013

Chleb pszenny pełnoziarnisty na serwatce

Wczoraj, po domowej produkcji twarogu, została mi serwatka, którą szkoda jest bezmyślnie wylewać, ponieważ zawiera sporo wartości odżywczych, m.in. laktozę, białka, tłuszcze, sole mineralne, witaminy i cenne aminokwasy cysteiny. 
Serwatkę, oprócz wypieku chleba, możecie użyć do przygotowania koktajli, blinów, naleśników czy żurku.
Chlebek wyszedł pyszny i zdrowy, bo prócz serwatki zawiera pełnoziarnistą mąkę!

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 250 ml serwatki
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Serwatkę delikatnie podgrzewamy.
Do serwatki dodajemy rozkruszone drożdże i łyżeczkę cukru.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut żeby drożdże zaczęły pracować.
Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy sól i łączymy razem. 
Dodajemy pracujące drożdże i olej i zaczynamy łączyć składniki.
Ciasto wyrabiamy około 10 minut.
Z ciasta formujemy kulę, delikatnie posypujemy mąką z wierzchu, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ciasto wyrabiamy krótko, około 1-2 minut.
Formujemy z ciasta okrągły bochenek, delikatnie nacinamy z wierzchu, przenosimy na blaszkę do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Chleb pieczemy około 40 minut w 180°C.
Po upieczeniu chleb studzimy na kratce.
Smacznego!


3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...